Activitate cu tinerii rromi la parohia Turda Fabrici


DSC_0236 DSC_0238 DSC_0241 DSC_0245 DSC_0246 DSC_0247

Parohia Ortodoxă Turda Fabrici, păstorită de Părintele Andrei Gavril Mihai are în componenţa ei şi o comunitate numeroasă de etnici rromi. Cu binecuvântarea IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei în ultimii patru ani parohia desfăşoară în cadrul acestei comunităţii de rromi o serie de activităţi catehetice, educative, culturale şi de petrecere în mod util a timpului liber destinată copiilor rromi. Activităţile cu copiii se desfăşoară în biserica parohială în sezonul rece, iar în restul anului în paraclisul special amenajat în comunitatea de rromi.

Toate aceste activităţi cu supervizarea Părintelui paroh sunt coordonate de tânărul rrom Ludovic Moca, membru al comunităţii de rromi şi al Asociaţiei Ortodoxe Social-Misionar-Culturale pentru Rromi ”Sf. Moise Arapul”, cu sprijinul Asociaţiei Chimica Turda-coordonată de domnul inginer Mihai Rotaru (preşedintele fondator) şi al domnului Lăcătuş Crăciun Ioan-preşedintele Asociaţiei Ortodoxe Social-Misionar-Culturale pentru Rromi ”Sf. Moise Arapul”.

În data de 1 octombrie 2015, cu ocazia sărbătorii Acoperământul Maicii Domnului, la paraclisul special din comunitatea de rromi, copiii au desfăşurat un program/spectacol de promovare a pricesnelor creştin-ortodoxe ca o alternativă de educaţie cultural-religioasă la care a participat ÎPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei. Ierarhul a fost însoţit şi de Părintele Arhidiacon Claudiu Grama-consilier pe probleme de misiune şi protocol al Arhiepiscopiei şi de către Părintele Protopop Daniel Crişan. Programul a fost deschis cu un cuvânt de bun venit din partea Părintelui paroh Andrei Gavril Mihai, cuvânt în care s-a evocat perioada în care IPS Andrei a slujit tânăr preot în această parohie, subliniindu-se bogata activitate misionară în cei şapte ani de păstorire. În cadrul programului au participat mai multe grupuri de copii, aceştia fiind pregătiţi în prealabil de tânărul rrom Ludovic Moca, care este şi cântăreţul parohiei şi de către domnişoara Maria Asănescu, voluntar din partea Asociaţiei Chimica Turda şi de asemenea un grup coral din municipiul Turda. La propunerea IPS Andrei s-a cântat şi în limba rromani, “Rugaciunea lui Iisus”. Au mai participat părinţi ai copiilor şi alţi credincioşi din oraş.

Cei aproximativ 60 de copiii rromi au fost recompesaţi de către ÎPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei cu  diplome, rechizite pentru şcoală, cărţi de spiritualitate ortodoxă şi cu o sumă de bani. La final toţi participanţii s-au bucurat de agapa organizată de părintele paroh.

Partenerii evenimentului au fost Arhiepiscopia Ortodoxă a Vadului, Feleacului şi Clujului, Protopopiatul Ortodox Turda, Parohia Ortodoxă Turda Fabrici cu hramul “Naşterea Sf Ioan Botezătorul”, Asociaţia Chimica Turda şi Asociaţia Ortodoxă Social-Misionar-Culturală pentru Rromi ”Sf. Moise Arapul”.