Masca


Parohia Ortodoxa Masca

Scurt istoric

Biserica Parohiei Masca cu hramul Sfanta Treime a fost construita prin grija,munca si contributia baneasca a credinciosilor din satul Masca,asezat la poalele Muntelui Mare,in depresiunea Iara.sub indrumarea Parintelui Bucur Daniel din Parohia Baisoara si a parintelui paroh din vremea aceea Hideg Marius
Pe aceasta vatra s-au semnalat serioase urme ale mineritului.Satul a apartinut multa vreme plasei Iara si s-ar fi intemeiat cu iobagi care trebuiau sa lucreze pamantul,adusi aici inca de la sfarsitul secolului 17.Localitatea este amintita intr-o statistica de la 1724.
Biserica era deservita de preotii din Cacova Ierii pana in 1960 cand a devenit filie a Parohiei Ortodoxe Baisoara. Din septembrie 1997 a devenit parohie de sine statatoare.
Biserica veche a fost adusa printr-o donatie a parohiei Tureni in anul 1998.Era construita din lemn de brad,acoperita cu sindrila apoi cu table zincata.
Biserica actuala s-a ridicat in anii 2000-2002 din boltari de B.C.A,in forma de nava,acoperita cu tabla si frumos impodobita cu pictura in tehnica fresca de pictorii Marian Furtuna si Adrian Vertic.
Slujba de sfintire a bisericii a avut loc in data de 17 octombrie 2004 si a fost savarsita de Prea Sfintitul Episcop Irineu Bistriteanul.

Date biografice

Sat Masca,comuna Iara,judetul Cluj
Cod postal: 407323
Telefon 0741031911
Biserica de zid acoperita cu tabla zincata
Pictura in tehnica fresca
Pictorii Marian Furtuna si Adrian Vertic
Hramul Sfanta Treime
Constructia intre anii 2000-2002
Data sfintirii bisericii 17 octombrie 2004 de catre Prea Sfintitul Episcop Irineu Bistriteanul
Nu exista casa parohiala
Preoti slujitori inaintea preotului actual
Hideg Marius si Barta Doru Ionel.
Preot Paroh Misca Adrian
Satul cuprinde un numar de 135 de credinciosi.

Filia Valea Vadului

Scurt istoric

Inainte de constructia bisericii actuale in satul Valea Vadului nu au existat decat o clopotnita si doi prapori care serveau la inmormantari iar la slujbele din duminici si sarbatori credinciosii din sat mergeau pe jos la bisericile din Cacova si Masca.
Pe timpul lucrarilor de constructie ale bisericii scoala din sat a servit drept locas pentru oficierea slujbelor religioase.
Cele 23 de familii de crestini ortodocsi reprezinta continuitatea unor generatii de inaintasi asezati in aceasta vale in urma cu peste doua secole care s-au ocupat vreme indelungata cu carbunaritul.
Piatra de temelie a bisericii a fost asezata in anul 1993 si odata cu acest moment au inceput lucrarile de constructie sub indrumarea parintelui Vasile Arion din Cacova si a mesterului Ilea Ioan din Valea Vadului cat si cu participarea benevola a credinciosilor din sat.
Lucrarile de constructie a frumoasei biserici din lemn de brad in forma de nava acoperita cu tabla au durat 3 ani ( 1993-1996) iar in 1996 biserica a fost impodobita cu o frumoasa pictura in tehnica « tempera » de catre pictorul Ioan Muresan din Cluj Napoca.
Cu ajutorul Bunului Dumnezeu in data de 1 septembrie 1996 a avut loc slujba de sfintire a bisericii oficiata de catre Inalt Prea Sfintia Sa Bartolomeu Anania inconjurat de un sobor de preoti si diaconi.

Parohia Ortodoxa Masca Filia Vala Vadului

sat Valea Vadului,comuna Iara,judetul cluj,cod postal 407329
Protopopiatul Ortodox Turda
Telefon 0741031911
Biserica din lemn de brad cu hramul Sfintii Apostoli Petru si Pavel
Constructia bisericii a avut loc intre anii 1993-1996
Pictura bisericii a fost efectuata in tehnica tempera de pictorul Ioan Muresan din Cluj Napoca.
Sfintirea bisericii a avut loc in data de 1 septembrie 1996 si a fost oficiata de catre Inalt Prea Sfintitul Arhiepiscop Bartolomeu Anania
In sat nu exista casa parohiala
Preoti slujitori inaintea preotului actual: Arion Vasile, Hideg Marius si Barta Doru Ionel.
Filia cuprinde un numar de 47 de credinciosi.
Preot Paroh :Misca Adrian

Date biografice preot

Nume Prenume: Misca Adrian
Data nasterii: 23 martie 1983
Scoli absolvite:
Seminarul Teologic Ortodox Roman Cluj Napoca 2002
Facultatea de Teologie Ortodoxa Alba Iulia 2006
Data hirotoniei: 1 aprilie 2006
Parohii ocupate:
Parohia Ortodoxa Giula,Protopopiatul Ortodox Cluj 1 in perioada aprilie 2006 septembrie 2006
Parohia Ortodoxa Masca filia Valea Vadului din octombrie 2006 pana in prezent
Adresa personala: strada Traian numarul 63,localitatea Turda,judetul Cluj,cod postal 401087
Telefon 0741031911