Podeni


DATELE SUCCINTE ALE PAROHIEI

1)Numele parohiei PAROHIA ORTODOXA ROMANA PODENI
2)Adresa Loc.PODENI,com.MOLDOVENESTI,jud.CLUJ,cod 407434
3)Telefon ———-
4)Adresa de internet Nu exista
5)Biserica Din piatra
6)Hramul ‘’INALTAREA DOMNULUI’’
7)Anul construirii bisericii 1803
8)Casa parohiala Da
9)Activitati sociale Program de ajutorare a familiilor nevoiase
10)Preot paroh Pr.COSMA STEFAN GABRIEL

FISA PRIVIND ISTORICUL PAROHIEI SI AL BISERICII

Elemente de reper

1)Numele Parohiei PAROHIA ORTODOXA ROMANA PODENI
2)Protopopiatul TURDA
3)Biserica(Hramul) INALTAREA DOMNULUI
4)Data punerii pietrei de temelie 1803
5)Proiectul ei si elemente de arhitectura Biserica este construita din piatra,sub forma de nava,fiind foarte lunga.Intrarea in biserica se face prin doua usi laterale dinspre sud.
6)Pictura TEHNICA FRESCA
7)Date despre interior ICONOSTAS din lemn,atasat pe perete de piatra.
8)Data sfintirii bisericii si ierarhul Ultima sfintire 27 octombrie 1998 ,fiind sfintita de P.S. Episcop Vicar Vasile Somesanul.
9)Numele preotilor slujitori Incepand cu anul 1824 : Sofronie Paul,Vasile Bazil Paul,Laurentiu Munteanu,Ignatiu Berinde,George Cimoca,Vasile Maximilian,Munteanu Eugen,Iacob Victor,Bodale Ioan,Mesesan Aurel,Crisan Ilie,Regos Teodor,Pop Constantin.
10)Date istorice din viata parohiei Dintre multele personalitati ale satului Podeni amintim pe Grigore Popa(1910-1994)-doctor in filozofie,profesor, poet,eseist; Profesor Dr.Ion Otel (1912-1994)-referent in Ministerul A griculturii; Profesor Dr.Vasile Creta n. 1924 lector la I.P.C.D. Bucuresti
11)Obiecte de patrimoniu Nu exista.
12)Elemente legate de profilul actual al parohiei In momentul de fata parohia are un numar de 250 suflete,in marea majoritate varstnici ,cu o medie de varsta de 70 ani.
a)Activitati culturale si misionare -A vand in vedere ca pe raza parohiei exista si o parohie greco-catolica,am stopat migrarea credinciosilor ortodocsi prin diferite actiuni:vizite pastorale,servicii religioase ocazionale in sfanta Biserica sau la domiciliul credinciosilor,am fost prezent in sanul scolarilor de la gradinita din sat,in fiecare an de hramul bisericii am organizat slujbe cu sobor de preoti,am organizat concerte de colinde si cantari bisericesi cu Corala Preotilor Turdeni din care fac parte,am savarsit Taina Sfantului Maslu cu colegii preoti din Cercul Preotesc.De asemenea am participat cu credinciosii parohiei in pelerinaje la diferite vetre de spiritualitate romaneasca .
b)Activitati sociale si filantropice Am colectat in fiecare toamna ajutoare de cereale si legume pentru Centrul De Asistenta Sociala ,,Acoperamantul Maicii Domnului”, am realizat colecte pentru ajutorarea oamenilor nevoiasi din cuprinsul parohiei,vizite pastorale la familiile nevoiase si ajutorarea lor,am participat la o serie de campanii de solidaritate,,O mana intinsa semenilor sinistrati’’prin colecte in bani si alimente organizate in sanul parohiei,am paricipat de asemenea la toate colectele organizate de Sfanta Arhiepiscopie a Vadului Feleacului si Clujului,cu diferite ocazii.

DATELE BIOGRAFICE ALE PREOTULUI

Numele si prenumele COSMA STEFAN GABRIEL
Data Nasterii 15 martie 1973
Scoli absolvite Liceul Teoretic Mihai-Viteazul din Turda anul 1991
Facultatea de Teologie Orodoxa din Cluj Napoca 1995
Data Hirotoniei Diacon 5 martie 1999
Preot 7 marie 1999
Parohii ocupate PAROHIA ORTODOXA ROMANA PODENI 1999-2013
Grade profesionale Gradul I
Distinctii primite ——
Adresa personala str.Lotus,nr.23 ,bl.c16.sc.b,ap.16 ,Turda jud. Cluj
Telefon 0740193940
Email gabrielcosma73@yhoo.com