Surduc


PAROHIA ORTODOXA SURDUC SI FILIA FAGETUL IERII

Parohia Surduc si Filia Fagetul Ierii a fost infiintata in anul 1996 avandu-l ca prim paroh pe preotul Seman Mihai, si apartine de Protopopiatul Turda.
Inainte de a se infiinta parohia satul Surduc apartinea ca filie de Parohia Iara, iar satul Fagetul Ieri apartinea ca filie de Parohia Agris.

Biserica din satul Surduc

Are Hramul Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, dateaza din anul 1758. Biserica se afla pe noua lista a monumentelor istorice sub codul LMI: CJ-II-m-B-07774.
Amplasata in aval de Iara, pe terasa vaii, asezarea se insira de-a lungul drumului ce insoteste raul. Satul Surduc este atestat ca avand biserica veche inca in conscriptia de la 1733 a Episcopului Inochentie Micu-Klein.
Biserica de lemn ”Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil” a fost construita in anul 1758 pe o temelie de piatra, din barne de stejar cladite in tehnica Blockbau, prin imbinarea la capete a grinzilor in cheotori drepte si in coada de randunica. Biserica este amplasata in mijlocul satului pe o inaltime ce domina valea.
Intre bisericile de lemn din stanga bazinului Ariesului, edificiul face nota aparte prin volumetria sa dominata de turnul cu foisor, flesa inalta si patru turnulete. Initial clopotnita a fost separata, dar prin adaugarea la vechea nava a unei tinzi, care devenea astfel pronaos, s-a ridicat si turnul-clopotnita, cu
galerie deschisa si cele patru turnulete specifice la baza coifului.
Peste vechea tinda, ce avusese tavan, a fost atunci extinsa bolta semicirculara a naosului, acum varuita, spre deosebire de partea pictata din bolta vechiului naos . Pe latura sudica s-a adaugat si un pridvor partial dupa spusele batranilor prin 1840 dupa inscriptia de pe o grinda transversala.
Absida altarului este pentagonala, decrosata. Altarul are, de asemenea, o bolta semicilindrica in partea dinspre iconostas, sprijinita pe tampla si pe peretii paraleli.
In exterior biserica a fost tencuita, probabil in secolul al XIX-lea, ca si peretii interiori care sunt tencuiti si zugraviti, ramasite din pictura pastrandu-se doar pe bolta vechii nave principale si pe tampla.
Doua tipuri de ferestre, cu doua tipuri de grilaje, originare, se decupeaza in peretii de lemn tencuiti la exterior.
Pictura murala dateaza din prima jumatate a secolului al XIX-lea. La 1824 picteaza la aceasta biserica Irimie Stefan Zugrav din Filea de Jos, caruia ii datoram pictura de pe bolta nosului, iar la 1832 este prezent aici Ilie Pop, ”pictor Surduc”, autorul unei cruci si al usilor
imparatesti .

De asemenea in satul Surduc s-a inceput constructia unei biserici noi cu Hramul Cuvioasa Paraschiva, biserica inceputa in anul 1999 de catre preotul Seman Mihai, piatra de temelie fiind pusa de catre Inalt Prea Sfintitul Arhiepiscop Irineu Pop Bistriteanul, pe atunci Episcop vicar al Arhiepiscopiei
Vadului Feleacului si Clujului.
Din anul 2002 lucrarea de constructie a fost preluata de actualul preot paroh Rosu Radu Liviu, iar in prezent ea se afla la stadiul de pictura.

Filia Fagetul Ierii

Biserica de lemn din Fagetu Ierii, cu hramul Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, se afla in satul cu acelasi nume din comuna Iara, judetul Cluj. Biserica de lemn este cunoscuta dintr-o fotografie de epoca. Ea retine o trasatura foarte rara la turn, unde se aflau doua foisoare legate unul peste altul. Un turn asemanator poate fi vazut la biserica de lemn din Ocolis. Biserica nu se afla pe noua lista a monumentelor istorice.

Construita dupa traditia locului in anul 1769, biserica, prin planimetrie, arhitectura si inventarul
mobil pastrat pare mai degraba edificata doar pe la mijlocul secolului al XIX-lea.
Biserica a fost renovata pentru prima data in anul 1871 de catre preotul Ioan Morariu. Biserica este construita din lemn si tencuita atat in interior cat si in exterior.
Prin purtarea de grija a preotului Grozav Simion, prin contributia parohiilor din Protopopiatul Turda, a ajutoarelor date de catre Episcopie si de Patriarhia Romana si a catorva credincioase din satul Fagetul Ierii, biserica a fost renovata din nou in anul 1964, cand a fost pictata in intregime in stil bizantin de catre pictorita Ioana Jurgea din Sibiu pe cheltuiala sa.

Simtindu-se nevoia de a intreprinde ceva la conservarea sfintei biserici prin purtarea de grija si sub indrumarea preotului paroh Bradea Maftei, avand ca si consilier pe Crisan Ioan s-au executat lucrari de stricta necesitate dupa cum urmeaza:
In anul 1985-1986 s-a introdus curentul electric.
In anii urmatori s-a acoperit biserica in intregime cu tabla zincata, s-au executat lucrari de tencuiala in terasit pe partea exterioara, s-au inlocuit pardoselele si s-a ridicat o clopotnita.
Biserica a fost resfintita in data de 25 iunie 1989 de catre P. S. Iustinian Maramuresanul, Episcop al Vadului, Feleacului si Clujului, inconjurat de un sobor de preoti.

Pana in anul 2009 la biserica din Filia Fagetul Ierii nu a mai avut loc nici o reparatie aceasta ajungand intr-un stadiu avansat de degradare. Incepand cu anul 2009 am inceput lucrarile de renovarencapitala, lucrari incepute sub obladuirea preotului paroh Rosu Radu Liviu.

Asa cum mentionam mai sus Parohia Surduc si Filia Fagetul Ierii sunt constituite ca si parohie
incepand cu anul 1996 avand doar doi preoti slujitori, respectiv Preotul Seman Mihai care a activat ca
preot paroh pana in anul 2002, iar din 1 octombrie 2002 si pana in prezent slujeste ca preot paroh Rosu
Radu Liviu. Parohia impreuna cu filia numara un numar de aproximativ 420 de suflete.
Adresa parohiei este: Sat Surduc, com. Iara, Str. Principala, Nr. 73A, jud. Cluj. Mentionam
faptul ca nu exista casa parohiala, deoarece parohia a fost constituita din doua filii. Telefonul de contact
este 0745260773 al preotului paroh Rosu Radu Liviu.

Date biografice ale preotului paroh

Data nasterii: 22. 05. 1978
Scoli absolvite:
-Liceul Industrial “16 Februarie” Cluj Napoca – 1992-1996
-Facultatea de Teologie Alba Iulia – 1998- 2002
-In prezent urmez cursurile de masterat ale Facultatii de Teologie Cluj Napoca
Data hirotoniei: 22. 09. 2002
Grade profesionale: Definitivatul
Adresa personala: Com. Iara, Sat Iara, Bl. L1, Sc. 2, Et. 3, Ap. 16, Cluj Napoca
Telefon: 0745260773
E-mail: rosuraduliviu@yahoo.com