Ziua Internationala a persoanelor cu dizabilitati marcata la Turda


IMG_9805_2

 

Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi

Copiii sunt binecuvâtarea şi zâmbetul lui Dumnezeu pe pământ, indiferent că au sau nu vreo nevoie specială.

Centrul de Recuperare Psiho-Neuro Motorie pentru Copii cu Dizabilităţi „Sf. Irina” şi Centrul de Servicii de Recuperare Neuromotorie de Tip Ambulator pentru Adulţi „Sf. Vasile cel Mare” din Turda, au fost azi, 3 decembrie în zi de sărbătoare.

Manifestările care au avut loc au fost au fost binecuvâtate de ȊPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei care a săvârşit slujba de Te Deum, a rostit un cuvânt de încurajare pentru cei prezenţi şi a îndemnat la empatie cu cei aflaţi în suferinţă , acordînd preoţilor care coordonează activităţile de la cele două centre, Pr. Florian Simonca şi Pr. Daniel Sârb, distincţia de Iconom.

Au fost prezenţi numeroşi oaspeţi, oficialităţi locale şi judeţene. “Prin manifestările de astăzi şi prin toate evenimentele pe care le organizăm, ne propunem să contribuim cu puţinul nostru la schimbarea mentalităţii societăţii faţă de persoanele cu nevoi speciale şi s-o implicăm în procesul de incluziune socială. De asemenea ne străduim să eliminăm prejudecăţile, marginalizarea şi excluderea socială şi să arătăm tuturor că aceste persoane reprezintă pentru societate o resursă insuficient pusă în valoare şi în nici un caz o povară.”

“Constatăm că prejudecătile şi însăşi lipsa incluziunii sunt dizabilităţi ale societăţii. Şi nu lipsa sau prezenţa unei dizabilităţi îi face pe oameni deosebiţi, ci talentele, aptitudinile şi munca lor. Iar pentru ca aceste talente şi aptitudini, ale persoanelor cu nevoi speciale, să fie valorificate în beneficiul societăţii, sunt necesare politici, mecanisme şi înainte de toate, atitudine umană. Pentru toate acestea vom munci în continuare. Putem spune că fiecare dintre noi – indiferent de statutul fizic sau mintal – are o nevoie specială: de Dumenezeu, de înţelegere, de sprijin, de dragoste. Sunt cele mai importante lucruri pe care oamenii le pot dărui unul altuia.”

Mulţumiri tuturor celor implicați !

Sărbători fericite şi la mulţi şi fericiti ani!

 

IMG_9836_2IMG_0011_2IMG_0016_2IMG_0040_2IMG_0068_2IMG_0170_2IMG_9871_2IMG_9879_2IMG_9893_2IMG_0143_2IMG_9965_2