Turda Oprisani IV

FIŞA PRIVIND ISTORICUL PAROHIEI ŞI AL BISERICII

 

Elemente de reper

 

 1. Numele parohiei: Parohia Ortodoxă Română Turda Oprișani IV
 2. Protopopiatul:Turda
 3. Biserica:Adormirea Maicii Domnului.
 4. Data punerii pietrei de temelie:

Oprisanii s-au dezvoltat nespus de mult in perioada intrbelica,dar mai  ales dupa cel de-al doilea razboi mondial cand trebuintele spirituale ale unei atare comunitati au cerut ca necesitate un nou locas de cult care sa faca fata numarului sporit de enoriasi si trebuintelor spirituale ale acestora.

In anul 1977 s-a pus piatra de temelie a noii biserici sub indrumarea preotului Mihai Teiusanu.Datorita vitrgiilor vremii lucrarile de constuctie au continuat sporadic.Pana in anul 1983 s-a ajuns numai cu zidurile exterioare pana deasupra ferestrelor.In acelasi an s-au sistat lucrarile,s-a revocat autorizatia de constructie si, mai mult,s-a dispus demolarea celor executate pe motiv ca nu s-a respectat documentatia tehnica si ca zidurile sunt fragile.

 1. Proiectul ei şi elemente particulare de arhitectură:

In toamna anului 1984,octombrie 1,este numit ca preot paroh Dumitru Pop care face toate demersurile pentru a salva ce s-a construit.Cu mare greutate s-a angajat o echipa de la Institutul de Cercetare si Proiectare Cluj,formata din ing.Ivantie Craciun,arhitectii Sorin Scripcaru si Virgil Pop.S-au facut expertize tehnice ale fundatiei si zidurilor si s-a intocmit o noua documentatie tehnica adaptata constructiei si care cuprinde:consolidarea zidurilor cu 11 contraforti exteriori si 2 interiori,cu grinzi de legatura si sustinere ,realizate prin strapungerea zidurilor in 3 puncte la fiecare contrafort; 2 turnuri la intrare cu inaltimea de 24 metri fiecare;18 coloane in interior pentru sustinerea  si dezvoltarea balcoanelor pe toata lungimea zidurilor,pe o latime de 3 metri,a boltilor si a cupolei.Asa s-a preintampinat demolarea zidurilor si s-a cerut aprobare pentru continuarea lucrarilor.Autorizatia s-a obtinut pe 31 iulie 1987,an in care s-a reluat constructia,iar in 1989,la sarbatoarea Nasterii Domnului am ofciiat sf.Liturghie.

 1. Pictura:

Odata biserica terminata a fost dotata cu o catapeteasma din stejar sculptat executata de fratii Airinei Ioan si Constantin ,cu mobilier,clopot,candelabre si altele.Intre anii 1991-1996 biserica s- a impodobit cu o frumoasa pictura executata in tehnica fresca,de catre pictorul Mihai Gabur.Acesta a pictat icoanele de pe iconostas si icoana hramului de pe fatada bisericii.

 1. Date despre interior:
 2. Data sfinţirii bisericii şi ierarhul care a  sfinţit-o:S-a sfintit in anul 1997, august, 31 de catre Inalt Prea Sfintitul Bartolomeu Anania si Prea Sfintitul Andrei Andreicut.
 3. Numele preoţilor slujitori dinaintea preotului actual:
 4. Date particulare din viaţa parohiei:

Parohia Turda Oprișani IV s-a înființat la 1 aprilie 1998, desprinzându-se din Parohia Turda Fabrici și Turda Oprișani I, fiind localizată în cartierul Oprișani-Micro I cuprinzând străzile: Rapsodiei, Baladei, Constructorilor nr. 1-20, Calea Victoriei nr. 1-7 și 94-98.

 1. Obiecte de patrimoniu:

Nu are

 1. Câteva elemente legate de profiulul actual al parohiei:

Număr  de credincioşi: aproximativ 800 familii.

Activităţi culturale şi misionare:

Această parohie s-a înființat pentru a se intensifica lucrarea pastoral-misionară a Bisericii. Astfel m-am îngijit pentru a insufla credincioșilor dragostea de biserică și de întrajutorarea aproapelui. Le-am insuflat credicioșilor, prin serviciile din biserică și vizitele pastorale, sentimentul că aparțin unei parohii de sine stătătoare și că trebuie să conviețuiască în spiritul credinței și a frățietății.

Pe plan cultural m-am interesat  de bunul mers al rânduielilor bisericești, acordând o atnție sporită sărbătorilor din cursul anului bisericesc, dar a celor cu caracter patriotic. De Înălțarea Domnului, de Crăciun, de hramul bisericii (Adormirea Maicii Domnului) în colaborare cu Școala Avram Iancu Corul bisericii noastre prezintă frumoase cântări specifice Sărbătorilor. De Ispas bunăoară, afară la bustul lui Ioan Opriș elevii școlii prezintă un frumos program patiotic (cântece și poezii adecvate momentului) spre bucuria tuturor celor prezenți. Aceasta se întâmplă în fiecare an la inițiativa preotului paroh, mobilizând pentru aceasta Consilul și Comitetul Parohial.

Avem un parteneriat cu Școala Avram Iancu din parohia noastră unde ca preot și duhovnic mă prezint adesea în mijlocul copiilor, iar ei vin la biserică în zilele de sărbătoare în mod organizat împreună cu profesorii.

Pe plan administrativ-gospodăresc m-am ocupat de buna administrare a locașului de cult, a cimitirului și am cumpărat un apartament ca sediu al parohiei și locuință a preotului paroh.

Activităţi sociale şi filantropice:

Pe plan social și filantropic m-am interesat de soarta unor credincioși (bătrâni, văduvi, copii orfani) pe care i-am ajutat în diverse situații cu bani, produse alimentare, îmbrăcăminte.

  

DATELE SUCCINTE ALE PAROHIEI

  

 1. Numele parohiei: Parohia Ortodoxă Română Turda Oprișani IV
 2. Adresa: Localitatea Turda, str. Calea Victoriei, nr. 5A, bl. B16, ap. 2, Judeţul Cluj.
 3. Număr Telefon:
 4. Adresă de internet: –
 5. Biserica: de zid
 6. Hramul: „Adormirea Maicii Domnului”
 7. Anul construirii: 1977-1997
 8. Casa parohială: da
 9. Activităţi sociale:
 10. Preot Paroh: Sima Alexandru.