Parohia Petreștii de jos

 

FIŞĂ PRIVIND  ISTORICUL PAROHIEI ȘI AL BISERICII

Satul Petrestii de Jos , resedinta de comuna , este situat in partea de sud a municipiului Cluj-Napoca la o distanta de 42 de km si la 14 km de municipiul Turda.

Teritoriul comunei are un relief specific regiunii de contact al dealurilor cu zona montana si este traversat de apa paraului Hasdate care trece prin Cheile Turzii (monument al naturii din Romania) si se varsa in raul Aries.

Satul Petrestii de Jos ,fiind la numai 14 km de municipiul Turda a luat o dezvoltare rapida, constructiile de case , ridicate de oameni harnici si gospodari fiind foarte frumoase , iar obiectivele de interes obstesc: biserica, primaria, politia, dispensarul uman si veterinar, caminul cultural si scoala generala sunt, de asemenea, constructii moderne .

Despre parohia ortodoxa romana Petrestii de Jos se vorbeste incepand din prima jumatate a secolului al XVIII-lea, avand biserica din lemn cu hramul “Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril”.

Dintre preotii care au slujit in parohia Petrestii de Jos amintim

pe: preotul Gavrila, Ursu Balint, Grigore Balint(1818-1835), Ioan Mera(1858-1861), Iosif Balint(1862-1906), Remus Mezei(1924-1967). Din anul 1967 a urmat preotul Pasca David pana in 1969 in timpul caruia este construita actuala casa parohiala.

Din anul 1970 pana in 1976 este preot paroh Teiusan Mihai in timpul caruia, cu contributia credinciosilor, este construita, in locul bisericii din lemn, actuala biserica din zid si lemn, cu hramul “Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril”. Biserica, construita in forma de cruce, este alcatuita din : pridvor, pronaos, naos si altar, avand in partea de sud trei turnuri inalte (cel din centru mai inalt) si in partea de nord doua turnuri mai mici.

Exteriorul bisericii a fost tencuit si impodobit cu medalioane simple fara pictura. Curtea bisericii a fost imprejmuita cu gard din fier si zid din piatra , iar in curte s-au plantat brazi.

Interiorul bisericii a fost pictat de pictorul Sandu, iconostasul fiind  realizat de sculptorul Samartinean Aurel, fiu al satului , iar pictura de pe iconostas apartinand aceluiasi pictor Sandu. Mentionez ca, pictura  realizata in stil “in tempera” din interiorul bisericii si de pe iconostas, precum si sculptura iconostasului , sunt foarte reusite.

Biserica, construita intre 1970 si 1973 , a fost sfintita de catre I.P.S. Arhiepiscop al Vadului Feleacului si Clujului Teofil Herineanu impreuna cu un sobor de preoti si diaconi la data de 8 noiembrie 1973.

De la  data de 4 aprilie 1976 si pana in prezent, ca preot paroh al acestei parohii este preotul Jude Ioan. La venirea in parohie am gasit 560 de credinciosi, iar cu timpul , tineretul plecand la oras, numarul credinciosilor a tot scazut pana la 326 in prezent. Trebuie sa mentionez ca, desi numarul de credinciosi este mic, nu am intampinat probleme in ceea ce priveste achitarea contributiei acestora fata de biserica. Din anul 1976 si pana in prezent am realizat in cadrul parohiei, impreuna cu consiliul parohial si credinciosii , urmatoarele lucrari:

 • Doua reparatii curente la biserica si doua la casa parohiala
 • In curtea bisericii, in fata, a fost ridicata o troita imprejmuita cu un gard din fier si un monument in cinstea eroilor din parohie cazuti la datorie in primul si al doilea razboi mondial
 • S-au pictat medalioanele din exteriorul bisericii si s-a refacut pictura din pridvor si din altar (unde nu exista)
 • S-au facut imprejmuiri ale cimitirului, gradinii parohiale si o parte a curtii bisericii.
 • S-a realizat pentru biserica o incalzire centrala pe combustibil lemnos
 • Pe pardoseala s-au cumparat covoare deosebite si s-au confectionat banci pentru credinciosi

 

Ca obiect de patrimoniu se pastreaza in biserica o icoana imparateasca cu “Mantuitorul” din 1799 anul fiind mentionat in litere chirilice. Aceasta icoana a fost gasita in podul casei parohiale cu cativa ani in urma.

Dupa anul 1989 am predat multi ani la scoala generala ore de religie.

Actiuni filantropice am facut de cate ori a fost nevoie, fixand in biserica cutia milei din care ajutam pe cei nevoiasi.Vizitand pe cei bolnavi, i-am marturisit si impartasit de cate ori a fost nevoie.Am aparat prin predici si discutii personale pe credinciosi de actiunile sectare, discutand cu sectarii chiar si in casa parohiala. Am slujit sfintele slujbe in biserica parohiala regulat, singur si impreuna cu alti preoti. De asemenea, am achitat taxele catre institutiile bisericesti totdeauna in prima luna a noului an.

 

DATELE SUCCINTE ALE PAROHIEI

Nume: Parohia Ortodoxă Română Petreștii de Jos

Adresă: Localitatea Petrestii de Jos, Str. Principala nr.84, jud . Cluj,

Telefon: 0264.310262

Biserica: de zid si lemn

Hramul : ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”

Anul construirii bisericii: 1970-1973

Casă parohială: da

Activități sociale: ajutor financiar si material atat pentru cei nevoiasi cat si pentru construirea mai multor manastiri sau biserici parohiale

Preot paroh: Teutișan Ovidiu

 

DATELE BIOGRAFICE ALE PREOTULUI

 1. Numele si prenumele: Teutișan Ovidiu 
 2. Data nașterii:
 3. Școli absolvite și anul absolvirii:
 4. Data hirotoniei:
 5. Parohii ocupate si perioada:
 6. Grade profesionale: 
 7. Distincții primite:
 8. Adresa personală: 
 9. Telefon: 0753/977454
 10. E-mail: ttsn_ovidiu@yahoo.com