FIȘA PRIVIND ISTORICUL PAROHIEI ȘI AL BISERICII
Scurt istoric
Localitatea Plaiuri (Hasmas) in anul 1729 avea biserica, dovada o arata Conscriptia din 1733 organizata in timpul episcopului Ioan Micu Klein ca in Plaiuri erau 150 de suflete, exista o biserica si casa parohiala.
Actuala biserica cu hramul “Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril” se presupune din informatii putine ca i s-a pus piatra de temelie in anul 1930 fiind pe atunci greco-catolica. Majoritatea localnicilor din acea perioada au carat piatra pentru construirea acesteia timp de 3 ani.. De aici reiese faptul ca in 1933 biserica a fost sfintita de un episcop greco-catolic.
In perioada 1930 -1970 Iuliu Hossu a fost episcop greco-catolic de Cluj – Gherla, deci se pare ca el a fost si cel care a sfintit in 1933 biserica din Plaiuri pe atunci greco-catolica.
Biserica este construita in stil baroc, pictura din interior este renascentista nu avem informatii despre numele pictorului doar o inscriptie avem pe cele doua icoane de la iconostas a Mantuitorului Iisus Hristos si a Fecioarei cu pruncul semnate Gavrila Dégh.
In Cartea de Aur a Bisericii greco-catolice din Hasmas, avem informatii pretioase ca in anul 1948 luna octombrie credinciosii parohiei Plaiuri au revenit de la Biserica greco-catolica la Biserica ortodoxa in intregime, avand ca preot in data de 28 octombrie 1948 pe Cioara Constantin. Din acest an Parohia Plaiuri este ortodoxa pastorind-o preotul Cioara Constantin cu vrednicie si cu daruire pana in anul 1971. Parohia Plaiuri a fost pastorita de mai multi preoti dupa cum urmeaza:
1971-1979 preotul Budean Petru
1980-1992 preotul Pop Danila
1993-1996 preotul Moisan Petru-Florin
1997-2001 preotul Sampelean Florin
2002-2007 preotul Preda Liviu
2008-2016 preotul Boca Daniel-Grigore.
august 2016- prezent, preotul Guiaș Andrei
In prezent parohia Plaiuri filia Padureni are un numar de 150 de suflete. Ca importante obiective istorice din ambele sate sunt monumentele eroilor cazuti pe front in primul si al doilea razboi mondial.
Filia Pădureni
Biserica monument istoric
Biserica de lemn monument istoric din satul Padureni (comuna Ciurila), cu hramul ,,Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril” dateaza din anul 1750. Biserica a fost construita in mijlocul cimitirului vechi, in partea de vest a satului pe o colina care domina satul. Biserica este de plan dreptunghiular, cu absida rasariteana decrosata, poligonala iar partea de vest pronaosul tot poligonal. Naosul este acoperit cu o bolta semicilindrica din scanduri groase de lemn, iar absida altarului cu o bolta sub forma semicalota, geamurile bisericii sunt de dimensiuni mici. Unul din geamurile altarului respectiv cel de pe latura de sud- est a absidei este mai mic decat celelalte fiind folosit in trecut pentru impartasanie, astfel credinciosii dupa ce ieseau de la slujba, strabateau prispa, luau impartasania de la preot prin acest geam dupa care ieseau din prispa printr-o alta usa a acesteia existenta in partea de est langa absida altarului.
Peretii bisericii au fost realizati din cununi de stejar prinse la capete intre ele dupa modelul cozii de randunica. Peretii au o decoratie bogata in sculptura, existand un brau dublu median sculptat in forma de franghie, interupt din loc in loc de simbolul soarelui de diferite forme si marimi precum si de cruci sculptate.Biserica poseda un turn cu foisor de dimensiuni reduse situat pe latura de vest, deasupra pronaosului. Coiful turnului bisercii din Padureni este sub forma piramidala continuat cu o sageata ascutita octogonala specific bisericilor de lemn din regiune. Pictura acestei biserici este valoroasa prin vechimea ei la ea au lucrat doi pictori primul pe nume Gheorghe mai talentat care a pictat si icoana de hram, iar celalalt, Vasile Popovici care a pictat intr-un stil mai naiv. Prima pictura a bisericii a fost realizata de zugravul Gheorghe, probabil in perioada in care a pictat icoana de hram, respectiv 1769. Pictura sa este puternic influentata de baroc, o gasim pe catapeteasma dar si pe peretii laterali ai naosului. Aceasta pictura este impartita in registre suprapuse dupa tipicul picturii bizantine.
Cea dea doua pictura a bisericii a fost realizata in 1793 de Vasile Popovici zugravul. Deasupra portalului dintre naos si pronaos se mai pastreaza o inscriptie cu caractere chirilice: ,, Sa sa stie ca aceasta sfanta biserica s-au zugrvit cu cheltuiala besericii: si prin osteneala coratorilor anume: Nap Ioan, Nap Simion, Miclaus Blag, Nap Toader, Ciortea Ilie, fiind protopop Iov Craciunovici al Turzii 1793- Vasile Popovici”
O reprezentare a pictorului Vasile Popovici este cea a sfantului Hristofor pictat cu cap de caine. Icoanele imparatesti sunt pictate pe lemn in secolul al XVII-lea si sunt de o deosebita valoare artistica, cele doua icoane ,, Iisus Pantocrator” si ,,Maria cu Pruncul” sunt pictate in stil bizantin grecesc pe fond auriu cu influente rusesti. Icoana Sfantului Nicolae este pictata in stil postbizantin simplu.
Poarta de intrare este un frumos monument din lemn de stejar realizat in anul 1783, avand inscriptia: ,, Valeat 1783 luna lui martie. Nap Toader. Aceasta use ou facut Nap Simion si Popa Ion. Si rominu Ursul”. Poarta este sculptata cu motivul soarelui, al franghiei si al sarpelui.
DATELE SUCCINTE ALE PAROHIEI
Numele parohiei si al filiei: Parohia Ortodoxă Plaiuri cu filia Pădureni
Adresa: sat Plaiuri, comuna Petrestii de Jos, nr.66
Telefon: 0763/176379
Adresa de internet:
Hramul: ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”
Anul construirii bisericilor: Plaiuri -1930, filia Pădureni -1750
Casă parohială: Da
Preot paroh: Guiaș Andrei-Ioan
DATELE BIOGRAFICE ALE PREOTULUI
Numele și prenumele: Guiaș Andrei-Ioan
Data nașterii: 27.07.1986
Școli absolvite și anul absolvirii: Seminarul Teologic Baia-Mare (2006)
Facultatea de Teologie Ortodoxă Sibiu (2014)
Masterat la Facultatea de Teologie Ortodoxă Cluj-Napoca (2018)
Data hirotoniei: 3.07.2016
Parohii ocupate si perioada: Parohia Ortodoxă Plaiuri, filia Pădureni din 1 august 2016-prezent.
Grade profesionale: Definitivat
Distincții primite: Sachelar
Adresa personală: Loc. Plaiuri, str. Principală nr. 66, com. Petreștii de Jos, jud. Cluj
Telefon: 0763/176379
E-mail: gandreiion@yahoo.com