Parohia Podeni

FIȘA PRIVIND ISTORICUL PAROHIEI ȘI AL BISERICII

1)Numele Parohiei: Parohia Ortodoxă Română Podeni

2)Protopopiatul: TURDA

3)Biserica(Hramul): ,,Înălțarea Domnului”

4)Data punerii pietrei de temelie: 1803

5)Proiectul ei și elemente de arhitectură: Biserica este construita din piatra,sub forma de nava,fiind foarte lunga.Intrarea in biserica se face prin doua usi laterale dinspre sud.

6)Pictura: în tehnica frescă

7)Date despre interior: iconostasul din lemn, atasat pe perete de piatra.

8)Data sfintirii bisericii si ierarhul: Ultima sfintire 27 octombrie 1998 , fiind sfintita de P.S. Episcop Vicar Vasile Somesanul.

9)Numele preoților slujitori: începând cu anul 1824 : Sofronie Paul,Vasile Bazil Paul,Laurentiu Munteanu,Ignatiu Berinde,George Cimoca,Vasile Maximilian,Munteanu Eugen,Iacob Victor,Bodale Ioan,Mesesan Aurel,Crisan Ilie,Regos Teodor,Pop Constantin.

10)Date istorice din viața parohiei: dintre multele personalitati ale satului Podeni amintim pe Grigore Popa(1910-1994)-doctor in filozofie,profesor, poet,eseist;    Profesor Dr.Ion Otel (1912-1994)-referent in Ministerul A griculturii;   Profesor Dr.Vasile Creta n. 1924 lector la I.P.C.D. Bucuresti

11)Obiecte de patrimoniu: Nu există.

12)Elemente legate de profilul actual al parohiei:  număr de 250 suflete, în marea majoritate vârstnici, cu o medie de vârstă de 70 ani.

a)Activitati culturale si misionare  -Avand in vedere ca pe raza parohiei exista si o parohie greco-catolica,am stopat migrarea credinciosilor ortodocsi prin diferite actiuni:vizite pastorale,servicii religioase ocazionale in sfanta Biserica sau la domiciliul credinciosilor,am fost prezent in sanul scolarilor de la gradinita din sat,in fiecare an de hramul bisericii am organizat slujbe cu sobor de preoti,am organizat concerte de colinde si cantari bisericesi cu Corala Preotilor Turdeni din care fac parte,am savarsit Taina Sfantului Maslu cu colegii preoti din Cercul Preotesc.De asemenea am participat cu credinciosii parohiei in pelerinaje la diferite vetre de spiritualitate romaneasca  .

b)Activitati sociale si filantropice: Am colectat in fiecare toamna ajutoare de cereale si legume pentru Centrul De Asistenta Sociala ,,Acoperamantul Maicii Domnului”, am realizat colecte pentru ajutorarea oamenilor nevoiasi din cuprinsul parohiei,vizite pastorale la familiile nevoiase si ajutorarea lor,am participat la o serie de campanii de solidaritate,,O mana intinsa semenilor sinistrati’’prin colecte in bani si alimente organizate in sanul parohiei,am paricipat de asemenea la toate colectele organizate de Sfanta Arhiepiscopie a Vadului Feleacului si Clujului,cu diferite ocazii.

 

DATELE SUCCINTE ALE PAROHIEI

1)Numele parohiei: Parohia Ortodoxă Română Podeni

2)Adresa: Loc. Podeni, com.Moldovenești, jud.Cluj, cod 407434

3)Telefon: 0740/193940

4)Adresa de internet:

5)Biserica: din piatră

6)Hramul: ,,Înălțarea Domnului”

7)Anul construirii bisericii:1803

8)Casă parohială: Da

9)Activitati sociale: Program de ajutorare a familiilor nevoiașe

10)Preot paroh: Pr. Cosma Ștefan-Gabriel

 

DATELE BIOGRAFICE ALE PREOTULUI

Numele și prenumele: Cosma Ștefan-Gabriel

Data  nașterii: 15 martie 1973

Școli absolvite și anul absolvirii:  Liceul  Teoretic Mihai-Viteazul din Turda  anul 1991

Facultatea de Teologie Orodoxă din Cluj-Napoca 1995

Data Hirotoniei: Diacon 5 martie 1999; preot  7 martie 1999

Parohii ocupate:  Parohia Ortodoxă Română Podeni  din1999- în prezent

Grade profesionale: Gradul  I

Distinctii primite: 

Adresa personala: str. Lotus nr.23, localitatea Turda jud. Cluj

Telefon: 0740/193940

E-mail: gabrielcosma73@yhoo.com