FIŞA PRIVIND ISTORICUL PAROHIEI ŞI AL BISERICII
Biserica Ortodoxă Română Câmpia Turzii V
Parohia Ortodoxă Română ,,Sfântul Ilie Proorocul’’ din Câmpia Turzii, are una dintre cele mai scurte istorii, care începe în anul 1999 în cartierul ,,Oraşul muncitoresc’’ pe strada Gheorghe Barițiu nr. 38C.
În anul 1999 s-a obţinut de la Primăria Câmpia Turzii o suprafaţă de teren concesionată pe 99 ani cu scopul de a se construi o capelă mortuară la subsol , iar deasupra să se construiască Biserica. Iniţial proiectul era de 20/10 m , ulterior în acelaşi an 1999, s-au mai adăugat holul de la intrarea în Biserică, iar în spate altarul şi camera pentru spovedit. Întregul ansamblu este în formă de navă. La lucrările Bisericii nu am avut sponsori cu sume mari de bani decât donaţii de la credincioşi din intreg oraşul Câmpia Turzii, iar muncile s-au făcut în mare parte sub formă de voluntariat.
În primul rând au pus umărul cei din conducerea Bisericii: Pr. Felvinţi Simion, prim–coratorul Marica Alexandru, casierul Pârv Aurel, coratorii Pop Vasile, Chiorean Titu,Boar Valer,Dolcoş Gheorghe,Boar Ioan, Roşca Bazil, Luca Ioan, Dobra Marin, Ghic Petru,Ţicle Mircea, Suciu Florin, Codrea Ştefan,Bungărdean Dinu-Ioan, Paleoca Ştefan-Marcel, Varodi Ioan, Deteşan Vasile, Spălnăcan Gheorghe,Hânsa Nicolae, Tentelican Ioan, dirijor Vasinca Ioan, cântăreţ Oprea Constantin. Responsabile cu prescurile şi lumânările :Diaconu Florica,Huiber Livia,Mărginean Liviu, decedaţii Corşeu Dumitru,Trif Ilisie, Ploscaru Vasile, Rozsa Valer.
Sculptura din Biserică a executat-o Marian Mihai din Ocna Mureş, pictura de pe iconostas şi mozaicul de la intrare (hramul) le-a executat profesorul Ungureanu Pompei.Pictura din Biserică s-a executat în frescă de către pictorul Păvăloaie Romeo din Parohie.Toate celelalte lucrări: instalaţii de apă, gaz, curent, geamuri termopan, paratrăsnet s-au făcut cu ajutorul personalului mai sus pomenit.
Din punct de vedere administrativ, Biserica Ortodoxă Câmpia Turzii V, a luat fiinţă la cererea preotului Rusu Vasile din Parohia Ortodoxă Câmpia Turzii 3. Parohia are 450 de familii din care 70% provin din Parohia Ortodoxă Câmpia Turzii 2. şi 30% din Parohia Ortodoxă Câmpia Turzii 3. Biserica nu are obiecte de patrimoniu decât vase şi haine strict necesare pentru cult.
Biserica este situată într-o zonă defavorizată, motiv pentru care am organizat activităţi culturale şi religioase şi anume: oferim meditaţii la matematică, fizică, chimie, română, engleză şi religie. Avem personal calificat cu excepţia englezei. Persoanele voluntare sunt: Crişan Alexandra-română, Lia Puşcaş –matematică şi fizică, Maria Sârbu-chimie, Cuc Alexandrina –engleză, Ionescu Mirela-religie. Clasa este dotată cu toate cele necesare, are şi o mică bibliotecă cu câteva sute de cărţi.
În privinţa activităţilor filantropice am iniţiat ajutoare pentru bătrânii apropiaţi Bisericii (câte o familie care doreşte să facă mâncare pentru 10-12 persoane, o aduce la Biserică în caserole şi se împarte celor nevoiaşi).
Preoți dinaintea preotului actual: Pr. Felvenți Simion 1998-2020.
DATELE SUCCINTE ALE PAROHIEI
Nume: Parohia Ortodoxă Română Câmpia Turzii V,
Adresa: str. Gheorghe Bariţiu nr. 38C,
Telefon: 0745/145413
Hramul: ,,Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul”
Anul construirii: 1999-2008.
Biserică: de zid
Sfinţirea: 21.07.2013.
Preot Paroh: Raul Rațiu-George
DATE BIOGRAFICE ALE PREOTULUI
Nume și prenume: Raul Rațiu-George
Data nașteri: 23.04.1981
Școli absolvite:
Data hirotonirii:
12 iunie 2009 diacon-la capela Inspectoratului Județean de Jandarmi Cluj-PS Vasile Someșanul.
13 iunie 2009 preot- la Biserica ,,Sfântul Gheroghe” Câmpia Turzii 4 – PS Vasile Someșanul.
Posturi ocupate: Preot misionar la Protopopiatul Turda din 1 Iunie 2009- 31 mai 2020
Preot paroh la Parohia Ortodoxă Câmpia Turzii V din 1 iunie 2020-prezent.
Grade profesionale: Definitivat 2019
Distincții primite: Diploma de aleasă cinstire-4 iunie 2013
Adresa personală: Cluj-Napoca, str Aleea Peana nr 18, județul Cluj
Telefon: 0745/145413
E-mail: raulratiu23@yahoo.com