Aiton

FIŞA PRIVIND ISTORICUL PAROHIEI ŞI AL BISERICII

1. Numele parohiei: Parohia Ortodoxa Romana Aiton
2. Protopopiatul: Turda
3. Biserica: Hramul Sf.Arh.Mihail si Gavril
4. Data punerii pietrei de temelie: 14 noi.2004 – piatra de temelie – IPS Arh. Bartolomeu
20 iun.2005 – sfintirea clopotului mare si instalarea pr.Andreica Georgel – PS Irineu
15 oct.2006 – slujba de binecuvantare (sfestanie) a noii biserici si inceperea slujirii in noul lacas – PS Vasile
5. Proiectul ei şi elemente particulare de arhitectură:Biserica are forma de cruce greaca, cu abside mari, avand fiecare cate o fereastra, iar impreuna cu altarul largit creaza un spatiu generos.Sfantul Altar are doua ferestre spre partea de rasarit inchizandu-se cu o bolta in forma de semicalota.Naosul poseda o turla strapunsa, de forma octogonala, avand opt ferestre pe fiecare parte.Pronaosul este o semibolta deschisa, iar tinda are doua turle de forma circulara nestrapunse, unul din ele servind ca si clopotnita pt.cele doua clopote actionate electric de catre firma Quasi-Modo in anul 2013.Structura arhitecturala este din beton, iar boltile sunt realizate din structura lemnoasa.Arhitect proiectant a fost d-l Zambilau Romulus.Clopotele au fost turnate la SC Metalurgica din Satu Nou, jud.Maramures.
6. Pictura: Pictura in tehnica fresca a fost executata de catre pictorul Ovidiu Puscasiu din Bucuresti, impreuna cu ucenicii, intre anii 2006-2008.
7. Date despre interior: Iconostasul, sculptat in lemn de stejar a fost realizat de SC Mobicom din loc.Sanmarghita, com.Mica, jud.Cluj in anul 2006.
8. Data sfinţirii bisericii şi ierarhul care a sfinţit-o: 12 iulie 2009 – Sfintirea Bisericii – PS Irineu. Pr.Protopop Daniel Crisan
9. Numele preoţilor slujitori dinaintea preotului actual: pr.Eugen Pop 1997-2000
pr.Sebastian Zahan 2000-2004
pr.Mihail Mititean 2004-2005
pr.Andreica Georgel 24 iunie 2005-
10. Date particulare din viaţa parohiei:Loc.Aiton este una din cele mai vechi asezari din Transilvania..pe locul ce azi se cheama „podul de piatra” s-a descoperit un „miliarium”(borna-piatra scrisa) ce a fost asezata aici in anul 10 d.Hr.cu ocazia terminarii drumului roman ce lega Napoca de Potaissa.Noua Biserica Ortodoxa este asezata in centrul comunei, pe un teren cedat parohiei de catre Primarie, intabulat conform legii pe seama Parohiei Ortodoxe Aiton.Prima mentiune despre o biserica romaneasca apare pe inscriptia usii bisericii vechi demolata in anul 1903: „aceasta biserica s-a facut in zilele vladicai Atanasie 1713”.Sub pastorirea preotului Danila Pop, din motive personale si subiective, s-a facut intre anii 1996-1997 trecerea marii majoritati a enoriasilor in frunte cu preotul de la Biserica Ortodoxa la Biserica Unita.Asadar Biseica Ortodoxa ramane fara enoriasi, fara Biserica , fara casa parohiala, fara nici o proprietate, toate fiind preluate de Biserica Unita.Putinii credinciosi ortodocsi ramasi si-au desfasurat viata liturgica in conditii vitrege pana in anul 2006 cand se intra cu slujirea in Biserica noua, iar cladirea scolii vechi care pana atunci servise ca lacas de cult, va deveni casa parohiala.S-a luat totul de la inceput, mai cu seama la inceperea lucrarilor pt. noua Biserica acolo unde ctitorul principal a fost din 2004 vrednicul preot Vasile Stiopei.Din 2006 pr.Andreica Georgel cu binecuvantarea IPS Arh si Mitr.Bartolomeu se va ingriji de amenajarea cladirii scolii ca si casa parohiala, actualmente ea cuprinzand: hol, camara, living, bucatarie, baie,dormitor, terasa si garaj.
11. Obiecte de patrimoniu:
12. Câteva elemente legate de profiulul actual al parohiei: Parohia Ortodoxa Romana Aiton este parohie misionara, numarand aproximativ 80 de suflete.

DATELE SUCCINTE ALE PAROHIEI

PAROHIA ORTODOXA ROMANA MISIONARA AITON,
com.Aiton, nr.192, Protopopiatul Turda,jud.Cluj.
Nr.tel.: 0364505207.
Facebook: Parohia Ortodoxa Romana Aiton.

Parohia Ortodoxa Aiton.Date biografice:

Preot Andreica Georgel Traian.

Nascut la data de 08Martie 1978 in com.Somcuta Mare,jud.Maramures.

Domiciliat in com.Pomi, jud.Satu Mare.

Parintii: Gheorghe si Terezia,doua surori gemene: Florica si Anamaria.

Sc.generala cls I-VI la com.Pomi,jud.Satu Mare,cls.VII-VIII la Cehu Silvaniei, jud.Salaj.

Intre anii 1992-1997 am absolvit Seminarul Teologic Ortodox „Sf.Iosif Marturisitorul”Baia Mare.

Intre anii 1997-2001 am absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxa Pastorala din Arad.

Intre anii 2001-2003 am urmat cursurile de masterat teologie ortodoxa sectia istorico-practice la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Cluj.Din octombrie 2003 am muncit la firma de ansambluri auto ACE din Cluj.

M-am casatorit in 4 septembrie 2004, cu Andreica Karola,din localitatea Reghin, jud.Mures, profesoara de limba si literatura maghiara.Am fost hirotonit preot pe seama Parohiei Ortodoxe Romane Aiton, Protopopiatul Turda la data de 12 iunie 2005, de catre PS Irineu Bistriteanul.

La data de 12 iulie 2009 cu ocazia sfintirii Bisericii Ortodoxe din Aiton , am primit distinctia de sachelar.

Saptamana 26-30iunie 2011 am urmat si definitivat cursurile in vederea obtinerii gradului II.

De la 1Martie 2013 am devenit parinti prin adoptie a baiatului Simon-Alexandru.