Pelerinaj duhovnicesc pentru credincioșii Parohiei Ortodoxe Berchieșu

Un grup de credincioși ai Parohiei Ortodoxe ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitatea Berchieșu, protopopiatul Turda, județul Cluj, au efectuat un pelerinaj duhovnicesc la mănăstiri din județul Mureș și Harghita.

Astfel, am poposit la Mănăstirea ,,Nașterea Maicii Domnului” din localitatea Recea, unde am participat la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, la ,,ospățul credinței”, ea fiind ,,Paștele neîntrerupt al Bisericii”. Apoi ne-a întâmpinat maica stareță a Mănăstirii Recea, stavrofora Cristina Chichernea, un om deosebit, care ne-a vorbit despre istoricul mănăstiri, precum și despre lucrarea pe care a desfășurat-o alături de vrednicul de pomenire părintele arhimandrit Ioan Iovan, cel care pentru Hristos a pătimit în temnițele comunismului și care își doarme somnul de veci în cimitirul mănăstirii, împreună ridicând din temelie complexul monahal de la Recea, județul Mureș, acesta devenind unul din cele mai frumoase și mai atrăgătoare locuri de pelerinaj din Transilvania, rămânând impresionați de pictura bisericii în tehnica mozaic, unicată în zona noastră. Totodată ne-a dat și câteva îndemnuri duhovnicești pe care cu toții ar trebui să le împlinim, dacă vrem cu adevărat să-l urmăm pe Hristos, să-l descoperim pe Hristos și să trăim totodată cu Hristos, prin intermediul Bisericii noastre dreptmăritoare. Totodată am avut bucuria închinării la un veșmânt al Cuvioasei Maicii noastre Parascheva de la Iași, aflat în biserica mănăstirii.

Apoi, ne-am îndreptat spre mănăstirea ,,Adormirea Maicii Domnului” de la Izvorul Mureșului din județul Harghita, unde ne-am închinat la moaștele ,,Sfântului Ierarh Nicolae”, și la moaștele mai multor sfinți, aflate în biserica mare a mănăstirii, apoi am vizitat paraclisul îndrumați fiind de maica ghid a mănăstirii, rămânând impresionați de construcția și așezarea întregului ansamblu monahal.

Ultimul popas duhovnicesc a  fost la mănăstirea ,,Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” de la Toplița, județul Harghita, ctitoria primului Patriarh al României Miron Cristea. Am vizitat biserica de lemn, adevărat monument istoric și de arhitectură precum și paraclisul mănăstirii cu hramul ,,Izvorul Tămăduirii”.

A fost o zi binecuvântată de Dumnezeu, o zi în care am căutat să-l descoperim pe Dumnezeu mai profund, în inimile noastre, în viața noastră, o zi în care ne-am bucurat și de  frumusețile naturii care ne înconjoară, de ceea ce ne-a lăsat Dumnezeu, totodată încărcându-ne de harul Lui, izvorât prin sfintele locașuri de închinare ale țării noastre.

 

Text și foto: pr. paroh Florin Negru.