Hramul Mănăstirii de la Muntele Rece, Protopopiatul Turda

La Praznicul Înălțării Domnului, joi, 2 iunie 2022, zi în care sunt pomeniți și eroii neamului românesc (Ziua Eroilor), Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul obștii Mănăstirii „Înălțarea Domnului” de la Muntele Rece.
Cu prilejul hramului, de la ora 10:00, la Altarul de vară al așezământului monahal, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici.
După citirea pericopei evanghelice, Părintele Episcop-vicar Benedict a rostit un cuvânt de învățătură, vorbindu-le credincioșilor prezenți despre trei sensuri ale sărbătorii Înălțării Domnului.
Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de elevi de la Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca.
Parastas pentru Eroii Neamului
De la ora 12:00, în cimitirul eroilor din apropierea mănăstirii, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a oficiat slujba Parastasului pentru cei 36 de eroi înmormântați acolo, precum și pentru toți eroii care s-au jertfit pentru neam, credință și țară.
Apoi, Preasfinția Sa a rostit un scurt cuvânt despre importanța zilei și a cinstirii eroilor, iar prefectul județului Cluj, Irina Munteanu, care a dat citire mesajului premierului României.
La evenimentul comemorativ, alături de credincioşii prezenți la hram, au participat veterani de război, cadre militare, autorități locale și județene, care, la finalul ceremoniei, au depus coroane şi jerbe de flori. De asemenea, elevii Școlii Gimnaziale din Măguri-Răcătău și Muntele Rece au făcut de gardă și au depus flori la mormântul fiecărui erou.
Manifestarea s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare formată din militari ai Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureșianu” și ai Batalionului 7 Aruncătoare Proiectile Reactive „General Vasile Danacu”.
Ca în fiecare an, cu câteva zile înainte de comemorarea Eroilor Neamului, militarii Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureșianu” din Florești, în colaborare cu elevii Școlii Gimnaziale Măguri-Răcătău, au desfășurat o activitate de întreținere, plantare de flori și îngrijire a cimitirului eroilor din Al Doilea Război Mondial, căzuți pe platoul unde în prezent se află mănăstirea.
Mai multe detalii aici
Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului
Foto credit: Ionuț Chifa