Instalare de stareț la Mănăstirea Muntele Rece

Joi, 29 iunie 2023, de sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, a fost instalat noul stareț al mănăstirii „Înălțarea Domnului” de la Muntele Rece din județul Cluj. Ieromonahul Fanurie Borza a fost transferat de la mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din municipiul Dej, pentru a prelua lucrarea duhovnicească și administrativă de la Mănăstirea Muntele Rece.

Delegatul Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, cu acest prilej, a fost Preacuviosul Părinte Arhim. Dumitru Cobzaru, Exarhul Mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului. Sfinția Sa a oficiat Sfânta Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură.

La final, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, părintele exarh a dat citire deciziei de numire a ieromonahului Fanurie Borza în demnitatea de stareț al Mănăstirii de la Muntele Rece.

Noul stareț a mulțumit soborului de slujitori, ctitorilor mănăstirii și credincioșilor prezenți. De asemenea, și-a arătat recunoștința față de înaintașii lui care au zidit și înfrumusețat acest locaș.

Mănăstirea de la Muntele Rece, cu hramul „Înălțarea Domnului”, județul Cluj, a fost înființată în anul 1995, fiind ridicată pe locul numit „La eroi”, la altitudinea de 940 metri, unde se găsește un cimitir al eroilor din Al Doilea Război Mondial. În urma luptelor purtate în zonă, în anul 1944, au căzut aproximativ 250 de ostași. În cimitirul din incinta mănăstirii au fost înmormântați 36 de eroi, dintre care 19 nu au fost identificaţi.

În ultimii ani, în cadrul aşezământului monahal au fost efectuate lucrări de reabilitare, a fost amenajat un nou paraclis, iar biserica a fost pictată.

Text și foto: www.radiorenasterea.ro