Joi, 14 noiembrie 2019, la Mănăstirea „Mihai Vodă” din Turda, județul Cluj, a avut loc sinaxa monahală, în cadrul căreia s-au întâlnit cei aproximativ 170 de stareţi, stareţe şi duhovnici de la mănăstirile din cuprinsul Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului. Lucrările sinaxei monahale s-au desfășurat în prezența a trei ierarhi din cadrul mitropoliei, fiind prezidate de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei.
În deschiderea evenimentului, începând cu ora 8:00, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie, în biserica mănăstirii, alături de Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereul-Vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi, printre care exarhi, stareți și duhovnici din cele trei eparhii.
Răspunsurile liturgice au fost date de CORALA PREOȚILOR TURDENI, condusă de pr. Sorin Dindelegan.
De la ora 10:00, în sala de ședințe a așezământului monahal, s-au desfășurat lucrările sinaxei, în cadrul cărora arhimandritul Samuel Cristea, duhovnicul Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, a ținut o prelegere, intitulată „Importanța lecturării Sfintei Scripturi de către monahi”.
La finalul prelegerii, mai mulți participanți au luat cuvântul cu privire la tema anunțată.
După aceea, au fost aduse la cunoştință ultimele hotărâri ale Sfântului Sinod în ceea ce priveşte buna rânduială şi disciplină a vieţii monahale, iar participanții au avut ocazia de a adresa întrebări celor trei ierarhi și de a dezbate împreună teme de actualitate din viața bisericească și monahală. Acestea au făcut referire la importanța citirii Sfintei Scripturi și la acțiuni misionare și filantropice în rândul semenilor.
Întâlnirile monahale la nivel mitropolitan au loc, potrivit statutului de organizare al Bisericii Ortodoxe Române, o dată la trei ani. La nivelul Mitropoliei Clujului în cei 14 ani de la înființare, au avut loc 5 asemenea întâlniri, cea din anul 2016 a fost organizată la Mănăstirea Scărișoara Nouă din Episcopia Maramureșului și Sătmarului.
Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului are în componența sa trei eparhii: Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, Episcopia Maramureșului și Sătmarului și Episcopia Sălajului, având 80 de aşezăminte monahale cu aproximativ 500 de viețuitori.
Următoarea sinaxă monahală mitropolitană va avea loc în anul 2022, în Episcopia Sălajului, la Mănăstirea Strâmba.
Text: Darius Echim
Foto: Pr. Florin Negru