Părintele Marcu Nicolae-Liviu, a trecut la cele veșnice!

Cu tristețe în suflet, vă anunțăm trecerea la cele veșnice a Părintelui Marcu Nicolae-Liviu, fost preot la Posmuș (jud.Bistrița-Năsăud), dar și în Parohia Ceanu Mic, Protopopiatul Turda, județul Cluj, timp de 32 de ani, de unde s-a și pensionat.

Părintele Nicolae, s-a născut la data de 8 august 1948, în localitatea Viile Tecii, județul Bistrița-Năsăud, din părinții Nicolae și Letiția, fiind primul născut, având și o soră Letiția. Copilăria și-a petrecut-o în familie, în satul natal. A urmat școala primară din satul Viile Tecii, apoi la vârsta de 17 ani în anul 1965 a venit la Cluj, la Institutul Teologic pe care l-a absolvit în anul 1971. Între anii 1970-1971 a fost cântăreț la Catedrala din Cluj-Napoca. În 1971 pe data de 12 iunie s-a căsătorit cu Maria Crișan din Cluj-Napoca. În iunie 1972 a fost hirotonit preot pentru Parohia Ortodoxă Posmuș, județul Bistrița-Năsăud, unde a păstorit 3 ani de zile. Dumnezeu i-a binecuvântat cu 2 copii Nicoleta-Maria născută în 1972 și Oltica-Letiția născut în 1976.

În anul 1974 s-a transferat ca preot paroh pentru Parohia Ortodoxă Ceanu Mic, protopopiatul Turda, pe care a păstorit-o până în anul 2006, timp de 32 de ani. În același an s-a pensionat pe caz de boală, dar a continuat să slujească ca preot pensionar la parohiile din cartierele Grigorescu și Mărăști.

Astfel, în data de 3 Februarie 2020, l-am condus pe drumul veșniciei, pe Părintele  Marcu Nicolae-Liviu, preot pensionar, fost paroh la Ceanu Mic, Protopopiatul Turda.
Slujba prohodului a avut loc în Biserica Parohiei Ceanu Mic, unde a slujit timp de 32 de ani, fiind condus pe ultimul drum, de familie, rude, prieteni, cunoscuți, de foștii colegi preoți, dar și de cei care au dorit să aducă un ultim omagiu la căpătâiul dânsului, cât și mângâiere familiei îndoliate.
Slujba înmormântării a fost săvârșită de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei.
înconjurat de un sobor de 20 de preoți slujitori din care au făcut parte, Pr. Iustin Tira-Vicar Eparhial,  Arhid. Claudiu Grama, Consilier pe probleme de misiune și protocol, Pr. Alexandru Rus, Protopop de Turda, Pr. Puiu Ioan, Preotul Paroh din Ceanu Mic.
Răspunsurile liturgice au fost date de Corala Preoților Turdeni, dirijor de Pr.Prof. Ioan Sorin Dindelegan.
Veșnica pomenire din neam în neam.

Text și foto: Pr. Misionar Raul Rațiu