Slujbă de pomenire în Parohia Ortodoxă Iacobeni

În duminica a 34-a după Rusalii, a întoarcerii Fiului risipitor în biserica cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului” din localitatea Iacobeni, protopopiatul Turda, a  avut loc slujba de pomenire a preotului misionar Toma Gherasimescu (1903-1975) și a filantropului Emanoil Gojdu (1802-1870). Programul liturgic a început cu slujba Utreniei, a continuat cu Dumnezeiasca Liturghie, apoi cu slujba de pomenire.

Cu acest prilej au fost invitați părintele profesor conferențiar universitar doctor Ioan Bizău de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca și părintele pensionar Nicolae Pașca care au slujit împreună cu preotul paroh Dan Lionte-Maluș. La slujba de pomenire au fost prezenți și doamna Liliana Moldovan, primar al comunei Ceanu Mare și domnul viceprimar Alexandru Rus.

După oficierea slujbei parastasului cei prezenți au vizionat scurt metrajul documentar Părintele Toma Gherasimescu, mărturii și evocări, realizat de către Parohia Ortodoxă Română Iacobeni.

Cuvântul de învățătură din cadrul dumnezeieștii Liturghii a fost rostit de către părintele conf. univ. dr. Ioan Bizău. Acesta a vorbit credincioșilor din Iacobeni prezenți la slujbă despre importanța pocăinței și întoarcerii la Dumnezeu, dar și despre importanța pomenirii și păstrării memoriei înaintașilor noștrii: părintele Toma Gherasimescu și a  marelui filantrop Emanoil Gojdu.

Preotul paroh Dan Lionte-Maluș, a mulțumit pentru acest popas duhovnicesc preoților împreună-slujitori și credincioșilor prezenți pentru participarea și implicarea lor în organizarea slujbei și a parastasului.

Lui Dumnezeu slavă pentru toate!

 

Text și foto: Pr. Dan Lionte-Maluș