Noul episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului, hirotonit în prezența a mii de credincioși

 

 

 

 

Sute  de preoți și mii de credincioși, oameni de cultură, autorități județene și centrale au participat duminică, 23 februarie 2020, la Catedrala mitropolitană din Cluj-Napoca, la hirotonia părintelui arhimandrit Benedict Vesa, ca episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

Sfânta Liturghie și hirotonia întru episcop-vicar au fost oficiate de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, împreună cu un sobor de ierarhi: Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu al Alba Iuliei, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, Preasfințitul Visarion al Tulcii, Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Europei de Nord, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului și Preasfințitul Părinte Teofil de Iberia, Arhiereu-vicar al Episcopiei Spaniei şi Portugaliei.

În cadrul slujbei de hirotonie întru arhiereu, părintele arhimandrit Benedict Vesa a răspuns întrebărilor Înaltpreasfințitului Părinte Andrei și a ierarhilor prezenți, printr-o mărturisire de credinţă. În continuarea slujbei, candidatul a fost hirotonit episcop, primind veşmintele specifice: sacosul, omoforul, engolpionul, crucea şi mitra. La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a citit Actul Patriarhal, prin care noul ierarh a fost recunoscut ca episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, cu titulatura de Bistrițeanul și a prezentat atribuțiile noului episcop-vicar: „Să lucreze în comuniune cu ceilalţi ierarhi şi să-şi îndeplinească cu responsabilitate misiunea la care a fost chemat în calitate de episcop- vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului. De asemenea, asteptăm să arate iubire de Biserică și de neamul românesc, să apere și să promoveze valorile creștine ortodoxe, să arate grijă părintească pentru parohii și mănăstiri, să sprijine cultura creștină și să ocrotească patrimoniul sacru românesc. Să manifeste dragoste părintească față de clerul și de dreptcredincioșii creștini mireni, tineri și vârsnici, precum și să coopereze cu autoritățile de stat pentru binele Bisericii și al poporului român, făcându-se tuturor călăuză întru păstrarea neștirbită a dreptei credințe și a rânduieilor Bisericii noastre ortodoxe strămoșesti”.

În continuare,  Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei i-a dăruit noului episcop-vicar mantia şi toiagul, însemne ale slujirii arhiereşti, iar Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a binecuvântat credincioșii în noua sa demnitate.

„Părintele episcop-vicar Benedict Bistrițeanul pornește astăzi la misiune într-o lume dificilă, cu multe probleme, însă avem nădejdea că Cel ce L-a chemat la misiune îl va ajuta. Misiunea este un criteriu fundamental al Bisericii, nu numai în sensul că Biserica este instrumentul misiunii, ci și că ea, Biserica, este scopul sau realizarea misiunii. Toate i le punem la suflet Preasfințitului Părinte Benedict Vesa Bistrițeanul, acum când a primit dumnezeiescul har al arhieriei și îi urăm, în calitate de Arhiepiscop și Mitropolit al său, să se lupte lupta cea bună și îi zicem dimpreună cu Sfântul Pavel: „Nimeni să nu disprețuiască tinerețile tale, ci fă-te pildă credincioșilor cu cuvântul, cu purtarea, cu dragostea, cu duhul, cu credința, cu curăția”, (1 Timotei 4, 12) și îl rugăm pe Dumnezeu ca armonioasa noastră conlucrare să fie înspre folosul clerului și credincioșilor din această Arhiepiscopie” a spus Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei și i-a dăruit din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, o cruce de binecuvântare.

Au luat cuvântul pentru a adresa felicitări noului episcop-vicar, episcopul Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, Preasfințitul Florentin Crihălmeanu, secretarul de stat pentru Culte, Victor Opaschi și președintele Academiei Române, acad. Ioan Aurel Pop. La final, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a mulțumit lui Dumnezeu pentru responsabilitatea primită.

„ Îl iau drept model și protector în slujirea mea arhierească pe Sfântul Nicolae Velimirovici, care mi-a fost și până acum dascăl în formarea mea pastorală. Cu o educație teologică, dar și laică, desăvârșită, a propovăduit cuvântul lui Dumnezeu ca un nou „gură de aur”, a slujit cu belșug de dragoste frățească și s-a rugat cu inimă de părinte pentru păstoriții săi. „Doamne, miluiește-mă pe mine păcătosul și lumea Ta”. Cele trei direcții îmi doresc să fie și coordonatele misiunii mele pastorale atât cât îmi va fi în putință… Lucrarea pastorală va însemna misiunea mea de căpătâi de acum încolo. Mă voi strădui să o fac bine, atât cât voi putea, având încredințarea că „harul pe cele neputincioase le vindecă”. Un loc special îl voi dedica tinerilor, socotind că tinerețea mea este un dar de la Dumnezeu tocmai pentru o bună lucrare cu și pentru ei. Îmi doresc mult să fiu prietenul vostru și mă voi osteni din răsputeri pentru acest lucru”, a spus Preasfinția Sa.

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, în vârstă de 36 de ani, a devenit cel mai tânăr membru al Sfântului Sinod. A fost ales episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului în şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din ziua de 13  februarie 2020, la Reşedinţa patriarhală, iar sâmbătă  seară, 22 februarie 2020, după slujba Vecerniei, a avut loc ipopsifierea sau rânduiala chemării la această treaptă a slujirii.

www.radiorenasterea.ro