Fraților, știți ce înseamnă Crucea? ,,Să duci ce nu-ți convine”, asta înseamnă Crucea. (Arsenie Papacioc)
Omul reprezintă ,,Veșnicia ascunsă într-o clipă”. Veșnicia este Dumnezeu care rămâne permanent în om, iar clipa este omul grăbit, speriat de viață și care este într-o permanentă fugă de Dumnezeu.
Durerea ne agresează și ne deformează pe dinăuntru, ceea ce face ca oamenii adesea să se revolte împotriva lui Dumnezeu, fugind de durere și suferință și strigând: unde erai când am avut nevoie de Tine? Dar pe Dumnezeu nu-L putem vedea decât prin propria noastră suferință.
,,Când tot ce vezi e numai durerea ta, atunci M-ai pierdut pe Mine,” zice Domnul. ,,Înțelegi greșit misterul! Pe Crucea ta am fost împreună și am suferit împreună, dacă tu nu vezi și nu simți este datorită ție. Trebuie să înțelegi că biruință fără luptă nu există, iar Crucea este semnul biruinței asupra suferinței”.
A-ți purta crucea înseamnă a răbda toate greutățile venite din afară, pe de-o parte, și lupta voită cu tine însuți, pe de altă parte, adică eliminarea răului din ființă și cultivarea binelui.
Așadar, Crucea este sinonimă cu suferința, durerea, lacrima de sânge, lupta cu povara sinelui, lupta cu duhul lumii și lupta cu duhurile răutății.
Crucea este poartă a Învierii sau calea de la moarte la Viață. Așa cum drumul spre Înviere trece prin moarte, la fel și drumul spre Hristos trece prin Cruce. Între Cruce și Înviere se dă lupta. Învierea stă ascunsă în Cruce. Crucea este puterea Învierii, iar Învierea este lumina Crucii.
Drumul între Cruce și Înviere a fost bătătorit chiar de Iisus Hristos prin propria suferință, cu sânge, lacrimă și sudoare, pentru a ne arăta că este posibil, fiind garanția tuturor învierilor: ,,Eu vă cred, vă înțeleg și vă știu durerea”.
Crucea este semnul care a deschis Raiul. Poarta Raiului s-a închis datorită păcatului neascultării și s-a deschis prin ascultarea și supunerea totală, până la jertfa de Sine a Fiului lui Dumnezeu. Numai prin Cruce, oamenii se pot întoarce la Dumnezeu. De aceea, poarta Raiului are chipul Crucii. Fără Cruce nu putem intra în Rai. Când păcatul l-a izgonit pe Adam din Rai, Dumnezeu a pus la poarta Raiului o Cruce, povara lui Adam și a urmașilor lui, a neascultării și a faptului că de aici încolo, în Rai nu se poate intra fără Cruce. De aceea, Iisus a deschis Raiul prin Cruce, purtând pe umeri în locul nostru, Crucea noastră.
Crucea este semnul împăcării omului cu Dumnezeu. Prin Cruce, omul Îl urmează pe Hristos. Nu putem avea parte de Hristos, dacă nu trecem prin toate câte a trecut Hristos. Nu poți ajunge la liniștea Raiului fără strigătul de durere al poverii Crucii, de aceea binele este o Cruce, iar Crucea un bine. Paradoxal, ,,numai prin suferință scapi de suferință.” Taina suferinței este adâncă. De aceea, Crucea cea mai grea nu este cea care se vede, ci cea care nu se vede.
Crucea este semnul biruinței asupra suferinței. Suferința a fost sfințită chiar de către Mântuitorul Iisus Hristos prin propria suferință. Hristos n-a înlăturat suferința, ci și-a asumat-o. De aceea, în spatele fiecărei suferințe se ascunde o binecuvântare. Cea mai mare suferință și-o poate provoca omul atunci când trăiește după propria sa voință, după propriile plăceri, înrobit de propria libertate: mulți oameni spun ,,fac ce vreau eu” și puțini spun ,,vreau ce vrea Dumnezeu cu mine”.
Hristos transformă suferința și moartea duse cu credință, în cea mai mare bucurie, bucuria revederii cu El. De aceea, durerea Crucii dusă cu credință este o durere purificatoare, înălțătoare și mântuitoare.
,,Strălucirea Ta este mângâierea și odihna celor ce s-au ostenit pentru Tine în necazuri și în toate felurile de chinuri. Acestei străluciri mă învrednicește și pe mine, nevrednicul, cu harul și cu iubirea de oameni a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, în vecii vecilor. Amin.”
Autor, Pr. Dr. Retegan Ioan-Gheorghe
Parohia Ortodoxă Turda Nouă I
www.turdanews.net