Ziua Internațională a Rromilor, sărbătorită prin rugăciune, în Parohia misionară Turda-Fabrici

Ziua de 8 aprilie a fost adoptată drept Ziua Internaţională a Rromilor, în anul 1971, la Londra, cu ocazia Primului Congres Internaţional al rromilor de pretutindeni. Începând cu anul 2006, an în care Guvernul României a adoptat Legea nr. 66/2006 pentru consacrarea zilei de 8 aprilie ca „Sărbătoarea etniei rromilor din România”, sunt organizate la nivel național manifestări publice, culturale, sociale și educaționale dedicate Zilei Internaționale a Rromilor.

Cu acest prilej, pentru a marca 50 de ani de la prima aniversare, în după-amiaza zilei de joi, 8 aprilie 2021, în biserica parohiei misionare pentru rromi din zona Turda-Fabrici, cu hramul „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a săvârșit Liturghia Darurilor mai înainte sfințite, în limbile română și rromani. Au fost rostite alternativ ectenii și rugăciuni în cele două limbi.

Alături de Preasfinția Sa au slujit: protopopul de Turda, preotul Alexandru Rus, secretarul de cabinet al ierarhului, diaconul Sergiu-Iustin Pop, duhovnicul Mănăstirii „Mihai Vodă” din Turda, ieromonahul Efrem Crișan, parohul comunității, preotul Marin Trandafir Roz, precum și alți preoți invitați.

La finalul slujbei, Părintele Episcop-vicar Benedict Bistrițeanul le-a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură, vorbindu-le pe tema „Hristos, lumina tuturor”.

În semn de apreciere și respect, pentru activitatea administrativă și pastoral-misionară, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, Preasfințitul Benedict Bistrițeanul i-a acordat o Diplomă de aleasă cinstire preotului paroh Marin Trandafir Roz. De asemenea, tuturor copiilor prezenți, ierarhul le-a oferit dulciuri și cărți de rugăciune.

Sfânta Liturghie a fost oficiată cu respectarea normelor igienico-sanitare aflate în vigoare, în prezența oficialităților locale, județene și centrale, precum și a numeroși credincioși de etnie rromă din cadrul parohiei.

Scurt istoric al parohiei

Biserica parohială datează din anul 1934, la început fiind o casă particulară, o cameră fiind capelă, iar celelalte camere – locuința preotului.

Între anii 1983-1985, după ce în anul 1979 i se dă bisericii noul hram „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul’’, preotul paroh Ioan Andreicuț, actualul Mitropolit al Clujului, care a slujit timp de șapte ani în această parohie, în perioada 1978-1985, îi dă forma actuală, o extinde, repară exteriorul şi o împodobește cu o frumoasă pictură.

Pentru această parohie, datorită dezvoltării comunității de etnie rromă din zona, în luna ianuarie 2019, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a hirotonit și a numit un preot misionar pentru a deservi comunitățile de rromi de pe raza municipiilor Turda și Câmpia Turzi. Este vorba despre preotul Marin Trandafir Roz, absolvent al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, în prezent singurul preot de etnie rromă din Eparhie.

Comunitățile rrome, în atenția Arhiepiscopiei Clujului

În cadrul Eparhiei Clujului funcționează două parohii misionare pentru rromi: Parohia misionară de la Turda, înființată în ianuarie 2019, păstorită de părintele Marin Trandafir Roz, și Parohia misionară „Sfântul Moise Arapul” – Pata Rât, înființată în anul 2015, păstorită de preotul Gelu Petru Săvărășan, care desfășoară o activitate social-misionară bogată, ridicând în scurt timp două bisericuțe pentru cele patru comunități de rromi din zonă.

Aceste comunități beneficiază de o serie de activităţi catehetice, educative și culturale coordonate cu sprijinul Asociaţiei Ortodoxe Social-Misionar-Culturale pentru Rromi „Sfântul Moise Arapul” și a Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi Români – filiala Cluj-Napoca (ASCOR Cluj-Napoca).

Asociația „Sf. Moise Arapul” a fost înființată în anul 2013, la inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, și desfășoară proiecte pentru sprijinul comunităților de rromi de pe tot cuprinsul eparhiei,  în special în vederea educării și a incluziunii sociale.

De asemenea, Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, prin sectorul misionar-social, acordă periodic ajutoare (pachete cu alimente și sprijin financiar) comunităţilor de rromi de la Pata Rât, Turda și altor comunități din cele două județe ale eparhiei: Cluj și Bistrița-Năsăud.

În prezent, Arhiepiscopia Clujului are 55 de proiecte şi programe sociale, care acordă adăpost, hrană, îmbrăcăminte, medicamente, îngrijiri medicale și paliative, educaţie copiilor şi tinerilor, alină suferinţele celor bolnavi şi dau speranţă acolo unde nu mai este. Astfel, au fost cheltuiți 15.945.730 milioane de lei în scop filantropic, la nivelul Eparhiei Clujului. De toată această lucrare au beneficiat anul trecut aproape 16.000 de persoane, printre care se numără și un număr însemnat de persoane de etnie rromă.

 

www.radiorenasterea.ro