Sâmbătă 4 septembrie, cu ajutorul lui Dumnezeu și ocrotiți de Maica Domnului, am pornit către Mănăstirea ,,Sfântul Prooroc Ilie” de la Nușeni unde am participat la Sfânta Liturghie, întreaga mănăstire fiind o grădină duhovnicească, un rai ceresc.
Apoi ne-am continuat drumul nostru spre Mănăstirea ,,Nașterea Maicii Domnului” de la Piatra Fântânele, situată la granița de est a Ardealului cu Moldova, într-un cadrul geografic și pitoresc aparte. Toate acestea străjuite de Crucea-Monument care luminează și ocrotește mănăstirea. Maica ne-a vorbit despre ce înseamnă viața în mănăstire, despre activitățile sociale, pentru că la Piatra Fântânele, obștea monahală are în grijă mai mulți copii, pentru care am lăsat câteva daruri.
Al treilea popas duhovnicesc a fost la Mănăstirea ,,Sfânta Treime” de la Bichigiu, unde am avut bucuria de a-l reîntâlni pe părintele stareț Irineu, cel ce a slujit ani mulți la Mănăstirea ,,Sfânta Treime” de la Soporu de Câmpie, din apropierea Parohiei Berchieșu și care ne-a împărtășit cuvinte de folos duhovnicesc, iar mai apoi ne-a pregătit o agapă frățească.
Ultima noastră oprire a fost la Mănăstirea ,,Sfinții Împărați Constantin și Elena” de la Dobric, unde maicile au întâmpinat mari greutăți în ridicarea mănăstirii, dar care astăzi a devenit o oază de spiritualitate ortodoxă a ,,Văii Țibleșului”.
Ne-am plecat genunchii și ne-am rugat pentru cei dragi ai noștri rămași acasă, iar călăuziți de maica ne-am bucurat și de frumusețea bisericii de lemn și a paraclisului Mănăstirii Dobric, având în minte cuvântul Scripturii: ,,Şi rugăciunea credinţei va mântui pe cel bolnav şi Domnul îl va ridica, şi de va fi făcut păcate se vor ierta lui”(Iacov 5, 15).
Pentru un creștin ortodox, întotdeauna pelerinajele sunt prilej de bucurie duhovnicească, întărire în credință și îmbogățire spiritual-culturală, pelerinajul fiind și un răspuns al omului la chemarea lui Dumnezeu.
Text și foto: Pr. Florin Negru