Sfânta Liturghie și Slujba înmormântării Preasfințitului Părinte Vasile

Preasfinţitul Părinte Vasile, Episcop Emerit și fost Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, în perioada 1998-2019, a fost înmormântat luni, 11 octombrie 2021, în cripta ierarhilor de sub Altarul Catedralei Mitropolitane clujene. Mii de credincioşi au venit să îşi ia rămas-bun de la vrednicul de pomenire ierarh.
Un sobor de arhierei a săvârşit Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană clujeană, înainte de slujba prohodirii. Din sobor au făcut parte Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului; Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Arhi­episcopul ortodox român al Europei Occidentale şi Mitropolitul ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale; Preasfinţitul Părinte Timotei, Episcopul ortodox român al Spaniei şi Portugaliei; Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord; Preasfinţitul Părinte Benedict Bistriţeanul, Episcop-vicar al Arhi­episcopiei Vadului, Feleacului şi Clujului; Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, şi Preasfinţitul Părinte Teofil de Iberia, Arhi­ereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei.
Cuvântul de învăţătură a fost rostit de Înalt­preasfinţitul Părinte Mitropolit Iosif, care a vorbit despre viaţa veşnică ce continuă după moartea trupului, amintind astfel şi de pericopa evanghelică a Duminicii a 20-a după Rusalii, a învierii fiului văduvei din Nain, subliniind astfel că moartea trupească nu este finalul fără speranţă.
Slujba prohodirii în Piaţa „Avram Iancu”
Slujba prohodirii a avut loc pe un podium special amenajat în faţa Catedralei Mitropolitane, în Piaţa „Avram Iancu”. Mulţimi de credincioşi au asistat la slujba săvârşită de arhiereii care au oficiat Sfânta Liturghie, în frunte cu Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, în sobor adăugându-se şi Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, şi Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului.
IPS Mitropolit Andrei a amintit marile realizări pe plan misionar şi social-filantropic ale Preasfinţitului Părinte Vasile Flueraş: „Dintre multele fapte caritative ale vlădicului Vasile ni se impune Centrul de îngrijiri paliative «Sfântul Nectarie», în care până acum mii de oameni şi-au găsit liniştea şi alinarea. Mai sunt ele şi multe altele pe care nici nu le ştim. (…) Tuturor toate s-a făcut. «Eu m-am născut în lume să mă dărui oricând şi orişicărui. Să-nalţ pământul în cer şi înapoi de la nimeni nimic să nu mai cer». Acesta a fost vlădicul Vasile”. Ierarhul a spus, de asemenea, că Arhiepiscopia Clujului a primit numeroase mesaje de condoleanţe de la mulţime de oameni care l-au iubit, printre care şi cel trimis de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, mesaj pe care l-a lecturat şi pentru cei prezenţi. Printre mesajele de condoleanţe primite s-a aflat şi cel al ministrului Victor Opaschi de la Secretariatul de Stat pentru Culte.
„A adus şi s-a adus, a primit şi s-a împărţit”
A luat cuvântul, apoi, Preasfinţitul Părinte Episcop Benedict Bistriţeanul, care a vorbit despre viaţa plină de sfinţenie a Preasfinţitului Părinte Episcop Vasile, amintind biografia sa: „Autenticitatea şi dinamismul unei biografii se pot verifica prin suprapunerea Evangheliei peste atitudinile, cuvintele şi lucrările esenţiale care o formează. Întâlnirea dintre cele două se vădeşte într-un mod consistent, intens şi specific în personalitatea Părintelui Episcop Vasile Flueraş. Încercând o imagine sintetizatoare, aş îndrăzni să spun că itinerarul vieţii sale se poate prezenta ca o istorie personală, pe modelul «Cum am vrut să mă fac sfânt», construit pe două coordonate: până la sfârşit a iubit, până la sfârşit s-a smerit, pentru ca pe nici unul să nu piardă. Plecarea sa în eternitate poate fi descrisă, în consecinţă, drept săvârşirea întru credinţă a unui suflet drept. Iar icoana sa, în termeni liturgici, îl prezintă şi îl reprezintă ca pe unul care şi-a adus aminte de cei săraci, potrivit anaforalei Sfântului Ioan Gură de Aur”.
Cortegiul funerar a înconjurat, apoi, Catedrala Mitropolitană clujeană, împreună cu mulţimile de credincioşi, oficialităţile, militarii, jandarmii şi toţi cei veniţi să-şi ia rămas-bun de la Preasfinţitul Părinte Vasile Flueraş. În salve de armă, cu onoruri militare, sicriul cu trupul neînsufleţit a fost coborât în cripta ierarhilor din subsolul Catedralei Mitropolitane clujene, unde arhiereii şi preoţii au săvârşit slujba punerii în mormânt.
www.mitropolia-clujului.ro