Eveniment cultural-duhovnicesc în Parohia Turda Oprișani I

Cu ocazia sărbătorii Intrării Maicii Domnului în Biserică, la Parohia Ortodoxă Turda Oprișani 1, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, a avut loc lansarea oficială a tezei de doctorat intitulată „Drepturile Omului în Vechiul Testament” a Pr.Dr. cercetător științific Cătălin Varga, parohul acestei Biserici.
Evenimentul a debutat cu un concert de colinde, susținut de membrii coralei Armonia, aflați sub dirijarea Pr. Sebastian Zăhan (Câmpia Turzii II).
Primul vorbitor a fost Pr.Prof.Univ.Dr. Ioan Chirilă, îndrumătorul tezei de doctorat, schițând contextul general al adoptării Declarației Universale a Drepturilor Omului (Paris, 10 decembrie 1948). De asemenea, Părintele Profesor a subliniat importanța abordării interdisciplinare a tezei (juridic și teologic), care se poate constitui ca un punct de plecare al unui dialog fructuos între juriști, politicieni, filozofi și teologi, în actualizarea principiilor de drept în societatea românească.
Următorul invitat al evenimentului, Pr.Dr. Florian Simonca, a prezentat sintetic schița tezei cât și obiectivele ei de cercetare.De asemenea, a sintetizat informațiile fiecărui capitol în parte pt. o mai bună orientare a audienței în jurul subiectului propus.
Evenimentul a fost închis de autorul tezei, Pr.Dr. Cătălin Varga, care și-a prezentat cea de-a doua carte lansată: „Retorica Noului Testament”, ea fiind la bază teza de masterat, redactată sub îndrumarea Pr.Prof.Univ.Dr. Vasile Gordon. Părintele paroh a subliniat importantele texte retorice noutestamentare, prezente în epistolele către Romani, Filipeni, 1Corinteni sau Galateni, texte biblice fundamentale pt. înfrumusețarea stilistică a discursului omiletic.
Întregul eveniment s-a bucurat de moderarea domnului Mircea Abrudan, cercetător științific la Institutul de Istorie al Academiei Române, filiala Cluj-Napoca.
Foto credit: Marius Romilă.
Text: Pr. Cătălin Varga