Ziua Iei sărbătorită în Parohia Berchieșu

 

Vineri, 24 iunie 2022, Biserica noastră dreptmăritoare face prăznuirea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, numită în popor și Sânzienele sau Drăgaica, dar este și Ziua Internațională a Iei.

Programul liturgic a debutat cu slujba Utreniei de la ora 9:00, urmată de Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie de la ora 10:00, la care au participat copii care s-au mărturisit și împărtășit cu Sfintele Taine precum și credincioși îmbrăcați în straie populare.

După masa copiii parohiei alături de părintele paroh Vasile-Florin Negru, au efectuat o vizită la Meșterul Popular Raveca Soporan din Frata, unde copiii au putut observa modul cum se confecționaeză manual costumele populare tradiționale din Transilvania și nu numai. De asemenea au vizitat un mic muzeu unde sunt expuse toate lucrările realizate de-a lungul timpului.

Apoi ne-am oprit  la ,,Muzeul Satului” din localitatea Soporu de Câmpie, unde am fost  întâmpinați de Gheorghe și Ștefana Deac, muzeu care adăpostește obiecte tradiționale de o valoare inestimabilă, printre care și straie populare vechi aduse de prin satele românești transilvane, care s-au folosit de-a lungul timpului în gospodăriile oamenilor.

Copiii au fost au fost încântați de tot ceea ce au putut observa și învăța în acestă zi importantă pentru noi românii, ziua Iei care este ,,piesa principală a costumului popular românesc, cămașa, termenul de ie fiind atribuit doar cămășii femeiești. Ia este, în fapt, o cămașă tradițională românească de sărbătoare, împodobită cu mărgele și broderii, la mâneci și la gât. Tehnica decorării iei s-a transmis de la mamă la fiică, fapt care a conservat tradiția și gustul de frumos de la o generație la alta”.

 

Text și foto: Pr. Florin Negru