Sfinții Apostoli Petru și Pavel-Târgul Cireșelor la Berchieșu

O zi importantă, cu multă încărcătură cultural-religioasă, pentru toți cei prezenți  în Biserica cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Berchieșu.

Pentru al 7-lea an consecutiv  activitățile cultural regilioase  cu ocazia sărbătorii Sfinților Apostoli Petru și Pavel, precum și cu  prilejul organizării Târgului Berchieșului –Târgul Cireșelor, pornesc din spațiul eclesial-liturgic, din biserică, acest lucru dovedind faptul că Instituția Bisericii, a fost întotdeauna o susținătoare a tradițiilor și a folclorului românesc autentic.

Programul liturgic a debutat cu slujba Utreniei de la ora 8:00, apoi de la ora 9:00 s-a săvârșit Sfânta Liturghie în sobor de preoți din care au făcut parte Pr. Cerceș Virgil (Parohia Câmpia Turzii I), Pr. Daniel Pașca (Parohia Sfântul Dumitru-Florești, fiu al satului) Pr. Bungărdean Teodor (Pr. Capelă Spital Câmpia Turzii), Pr. Bucur Vasile (preot pensionar, fiu al satului), în prezența autorităților locale: Cherecheș Cristian (primaul comunei Frata), Vasile Pop (Viceprimarul comunei Frata), Chiorean Dumitru (Consilier al primarului) și  domnul Subprefect Răzvan Ciortea. De asemenea a participat și Delegația din Polonia, condusă de consulul onorific al României în Cracovia, domnul Ignat Timar, formată din membrii Ansamblului  de obiceiuri și jocuri tradiționale  „Babiogorki” din Zawoja, regiunea Malopolska; membrii Grupului Jijicanii, al ,,Asociației de la lume adunate și n-apoi la lume date” coordonatori instructori Daniel Rusu și Corina Cristuțiu, precum și credincioși ai parohiei îmbrăcați în straie populare.

Apoi de la ora 12:00 s-a săvârșit un Parastas în locul numit ,,Valea Sângelui”  (se află ridicat Insemnul Memorial-realizat de sculptorul Liviu Mocanu), pentru eroii martiri omorâți între aniii 1848-1849  din toate zonele limitrofe Berchieșului, așa cum găsim consemnat la Arhivele Naționale. De asemenea la eveniment au participat și o delegație a Centrulului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, manager Adriana Irimieș.

Pe viitor se dorește a se finaliza proiectul celor 40 de cruci, care vor simboliza 40 de suflete adormite, în prezent fiind ridicate 13 cruci.

 

Text: Pr. Florin Negru

Foto: Paul Ph