Hramul Mănăstirii Băișoara

În ziua prăznuirii Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, miercuri, 20 iulie 2022, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit la Mănăstirea Băișoara, județul Cluj, cu ocazia hramului așezământului monahal.
De la ora 10:00, la Altarul de vară al mănăstirii, PS Părinte Benedict Bistrițeanul a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici, în prezența oficialităților locale și a numeroși credincioși.
După citirea pericopei evanghelice, Episcopul-vicar Benedict le-a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură pe tema „Experiența puterii și experiența slăbiciunii”. Ierarhul le-a vorbit celor prezenți despre modul în care exemplul vieții Sfântului Ilie poate să ne ajute să ne întâlnim cu Dumnezeu.
La finalul slujbei, părintele stareț Iacob Rus a mulțumit ierarhului și tuturor celor prezenți la hramul mănăstirii.
Scurt istoric
Mănăstirea „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” de la Băișoara, Protopopiatul Turda, a fost înființată în anul 1994 ca schit, iar după un an a primit statut de mănăstire. La început a fost ridicat un paraclis de lemn, iar mai apoi corpul de chilii și anexele gospodărești.
În anul 1997 s-a început ridicarea unei biserici de zid, în stil bizantin, după modelul bisericii Mănăstirii Sinaia. În prezent, lăcașul de cult se află în stadiu de finalizare a picturii, realizată în tehnica frescă. Biserica va fi sfințită anul acesta, la data de 18 septembrie, de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei.
Mai multe detalii aici
Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului
Foto credit: Ionuț Chifa