Sfințirea bisericii Mănăstirii de la Băișoara,Protopopiatul Turda

În Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci (Luarea Crucii și urmarea lui Hristos), 18 septembrie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit împreună cu Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, și cu Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, la Mănăstirea „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Băișoara, județul Cluj, cu prilejul sfințirii bisericii așezământului monahal.
De la ora 8:30, cei trei ierarhi au săvârșit slujba de târnosire a bisericii mănăstirii, cu hramul „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”. La interior și exterior, lăcașul de cult a fost binecuvântat prin stropire cu apă sfinţită şi prin ungere cu Sfântul și Marele Mir, iar în piciorul Sfintei Mese au fost așezate moaște de mucenici.
La finalul slujbei, Episcopul-vicar Benedict Bistrițeanul a rostit un scurt gând duhovnicesc, vorbindu-le celor prezenți despre bucuria, împlinirea și desăvârșirea încă unui prinos închinat lui Dumnezeu, după mulți ani de trudă și jertfelnicie.
În continuare, la Altarul de vară din curtea așezământului monahal, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei, Preasfințitul Părinte Macarie și Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul au oficiat Sfânta Liturghie, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi.
După citirea pericopei evanghelice duminicale, Părintele Episcop Macarie a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a afirmat că „fiecare avem o cruce! Să o iubim și să o îmbrățișăm asemenea Mântuitorului”.
Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Armonia” din Constanța, dirijată de arhid. Ion Iulian Dumitru. La chinonic, Alexandru Chiriac a interpretat mai multe pricesne.
La finalul Liturghiei, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei le-a adresat celor prezenți un scurt cuvânt de învățătură, intitulat „Să-L mărturisim pe Hristos la începutul mileniului trei”, în cadrul căruia a îndemnat „să-L mărturisim pe Domnul nostru Iisus Hristos prin atitudinea, fapta și felul nostru de a fi”. De asemenea, ierarhul i-a felicitat pe toți cei care s-au implicat în edificarea bisericii așezământului monahal.
„Mănăstirile sunt niște faruri care răspândesc lumina credinței. În mod concret, mănăstirea de la Băișoara face acest lucru și astăzi am venit să sfințim biserica”, a spus ierarhul.
Pentru întreaga activitate administrativă și pastoral-duhovnicească, Mitropolitul Clujului i-a acordat Crucea Arhiepiscopală starețului mănăstirii, protos. Iacob Rus, iar fostului stareț, protos. Emanuel Scarlat (actualul duhovnic al Mănăstirii „Hristos Pantocrator” din Alba Iulia), i-a oferit Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru clerici. Ordinul „Mihai Vodă” pentru mireni a fost acordat primarului comunei Băișoara – Liviu Ghib și domnului Daniel Bene; Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru mireni a fost oferit domnilor Aurel Axinte și Gabriel Dica; Ordinul „Sfinții Martiri Năsăudeni” a fost acordat domnilor Ștefan Varga și Ioan Tomele; iar „Gramata Mitropolitană, însoțită de Sfânta Scriptură, cartea de căpătâi a creștinului” a fost oferită pictorului bisericesc Gabriel-Ștefan Solomon și domnului Vasile Fervenți. Totodată, diplome de aleasă cinstire au primit și alți binefăcători, iar toți copiii prezenți au primit cărți duhovnicești din partea ierarhului.
La rându-i, părintele stareț Iacob Rus a mulțumit ierarhilor, ctitorilor, oficialităților, celor prezenți și tuturor celor ce au ajutat la edificarea mănăstirii. În semn de prețuire și recunoștință, acesta le-a oferit celor trei ierarhi câte o icoană cu Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul, protectorul mănăstirii.
Slujba a fost oficiată în prezența oficialităților locale, precum și a numeroși credincioși din județele Cluj și Bistrița-Năsăud, mulți fiind îmbrăcați în straie populare.
Mai multe detalii aici https://bit.ly/3xyAeJR
Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului
Foto credit: Ionuț Chifa