Sfințirea bisericii Parohiei Turda Nouă II, Protopopiatul Turda.

La sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului, sâmbătă, 1 octombrie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă a Parohiei Turda Nouă II din municipiul Turda, cu prilejul hramului și sfințirii bisericii parohiale.

De la ora 8:30, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a săvârșit slujba de târnosire a bisericii cu hramurile „Înălţarea Domnului” şi „Acoperământul Maicii Domnului”, după 12 ani de la punerea pietrei de temelie. La interior și exterior, lăcașul de cult a fost binecuvântat prin stropire cu apă sfinţită şi prin ungere cu Sfântul și Marele Mir, iar în piciorul Sfintei Mese au fost așezate moaște de mucenici.
În continuare, pe un podium special amenajat în proximitatea bisericii, Părintele Mitropolit Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici, în prezența autorităților locale și a numeroși credincioși. Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Turda – preotul Alexandru Rus, duhovnicul Mănăstirii Mihai Vodă – ieromonahul Efrem Crișan, preotul paroh Ioan Ciortea, precum și alți preoți invitați.
După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, vorbindu-le credincioșilor prezenți despre motivele pentru care o preacinstim pe Maica Domnului.
„O preacinstim pe Maica Donmului pentru că e Născătoare de Dumnezeu, pentru că este pururea Fecioară, pentru că este mai presus decât orice făptură cerească și pământească și pentru că se roagă pentru noi, păcătoșii”, a spus Înaltpreasfinția Sa.
Răspunsurile liturgice au fost date de corul bisericii, dirijat de Cristian Fișcă.
La finalul slujbei, preotul paroh Ioan Ciortea a mulțumit ierarhului, oficialităților, celor prezenți și tuturor celor care au ajutat la edificarea lăcașului de cult. Totodată, din partea credincioșilor parohiei, Înaltpreasfinției Sale i-a daruit o icoană cu Acoperământul Maicii Domnului.
Pentru întreaga activitate pastorală și administrativă desfășurată în cei 31 de ani de slujire preoțească, Părintele Arhiepiscop și Mitropolit Andrei l-a hirotesit iconom stavrofor, cu dreptul de a purta crucea pectorală, pe parohul Ioan Ciortea. Domnul prof. univ. dr. ing. Alexandru Ozunu a fost distins cu Ordinul ,,Mihai Vodă” pentru mireni, iar domnul dr. ing. Eugeniu Florin Spădaru a fost distins cu Ordinul ,,Episcop Nicolae Ivan” pentru mireni, ambii fiind ctitori și fii duhovnicești ai parohiei. Membrii Consiliului și Comitetului parohial au primit diplome de aleasă cinstire, iar copiilor și tinerilor prezenți, ierarhul le-a oferit cărți duhovnicești.
Mai multe detalii aici
Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului
Foto credit: Marius Romilă