25 de ani de la înființarea Parohiei Câmpia Turzii V

În Duminica a 32-a după Rusalii (a lui Zaheu), 22 ianuarie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit în Parohia „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Câmpia Turzii, cu prilejul sărbătoririi a 25 de ani de la înființarea parohiei și a binecuvântării Centrului multifuncțional de tineret „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”.
De la ora 9:30, Părintele Mitropolit Andrei a sfințit o copie a icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Îndrumătoarea”, care va rămâne în biserica parohială spre bucuria și mângâierea credincioșilor. În continuare, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici.
După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Familia creștină și redresarea lumii”, în care a explicat rolul credinței în familie, explicând că modul de trăire fără Dumnezeu duce la destrămarea familiei.
Totodată, ierarhul a subliniat trei mijloace elementare de îndreptare a familiei creștine:
Dimineața și seara, cel puțin 10 minute, soțul și soția să se roage împreună, iar dacă au copii, să se roage împreună cu aceștia;
Participarea familiei, în fiecare duminică, la Sfânta Liturghie;
Bucuriile vieții să fie gustate împreună.
Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei și de Cvartetul coral mixt Synavlia, compus din studenți de la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, coordonat de Roxana Chicidea.
La finalul slujbei, grupul de copii al parohiei a interpretat două pricesne învățate la grupul de cateheză desfășurat la biserica parohială.
De asemenea, preotul paroh Raul George Rațiu a mulțumit Mitropolitului Andrei pentru prezență și binecuvântare. În semn de prețuire și recunoștință, i-a dăruit ierarhului un epitrahil și omofor.
Pentru întreaga activitatea pastorală și administrativă, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei l-a hirotesit iconom stavrofor, cu dreptul de a purta crucea pectorală, pe parohul Raul George Rațiu. Primarului orașului Câmpia Turzii, av. Dorin Nicolae Lojigan, i-a acordat Ordinul „Sfinții Martiri Năsăudeni”, iar domnului Mihai Mircea Chifor i-a oferit „Gramata Mitropolitană, însoțită de Sfânta Scriptură, cartea de căpătâi a creștinului”. De asemenea, diplome de aleasă cinstire le-a oferit următorilor binefăcători: domnului Constantin Oprea, cântărețul bisericii parohiale și dirijorul corului parohial, domnului Petru Moldoveanu, paraclisierul bisericii parohiale, care aniversează 90 de ani de viață, doamnei Dorina Dâmbean, președintele Comitetului parohial, doamnei Adina Șoș și domnului Silviu Vasile Mărginean.
După oficierea Sfintei Liturghii, la demisolul bisericii parohiale, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a oficiat slujba sfeștaniei la Centrul multifuncțional de tineret „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, unde este amenajată și biblioteca parohială. În cadrul centrului cultural sunt organizate diverse activități pentru copii, tineri și adulți, iar începând cu acest an vor fi găzduite și acțiunile Asociației „Pro Assisto”, care acordă servicii de asistență socială persoanelor vulnerabile și copiilor cu dizabilități din Câmpia Turzii.
Mai multe detalii aici
Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului