Praznicul Întâmpinării Domnului, la Catedrala din Turda!

La Praznicul Întâmpinării Domnului, joi, 2 februarie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din municipiul Turda.

Cu acest prilej, în biserica parohială cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, cunoscută și sub denumirea de „Catedrala Ortodoxă din Turda”, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici.

Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Turda – preotul Alexandru Rus, care este și parohul Parohiei Turda I, preotul paroh Grigore Marchiș (Parohia Turda III), duhovnicul Mănăstirii Mihai Vodă – arhimandritul Ilie Hanuschi, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Ideal împlinit”, pornind de la dorința Sfântului și Dreptului Simeon de a-L întâlni pe Hristos: „Acum slobozeşte pe robul Tău, Stăpâne, după cuvântul Tău, în pace, că văzură ochii mei mântuirea Ta, pe care ai gătit-o înaintea feţei tuturor popoarelor; lumină spre descoperirea neamurilor şi slava poporului Tău Israel” (Luca 2, 29-32).

La momentul rânduit din cadrul slujbei, ierarhul a hirotonit întru diacon pe teologul Gabriel Alexandru Creța. Acesta urmează a fi hirotonit preot pe seama Parohiei Mociu II, Protopopiatul Cluj I.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Catedralei din Turda, dirijat de diaconul Stelian Marțiș.

La finalul slujbei, protopopul Alexandru Rus a mulțumit Înaltpreasfinției Sale pentru prezență și binecuvântare.

Pentru implicarea activă în viața Bisericii, Părintele Arhiepiscop și Mitropolit Andrei i-a acordat primarului municipiului Turda, Cristian Octavian Matei, „Gramata Mitropolitană, însoțită de Sfânta Scriptură, cartea de căpătâi a creștinului”. De asemenea, toți copiii prezenți au primit cărți duhovnicești din partea ierarhului.

Slujba a fost oficiată în prezența oficialităților locale, a numeroși credincioși și elevi de la Școala Gimnazială „Andrei Șaguna” și de la Școala Gimnazială „Teodor Murășanu” din Turda.

Scurt istoric

Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Turda, cunoscută și sub denumirea de Catedrala din Turda, aflată în centrul oraşului, a fost edificată între anii 1926-1935, în timpul păstoririi preotului Iovian Mureşan, ctitorul lăcașului de cult. Biserica a fost sfințită la data de 3 noiembrie 1935.

Pictura interioară s-a realizat între anii 1935-1938. Pictorul Paul Molda, din Bucureşti, a pictat altarul, iconostasul şi amvonul, precum și coloanele, arcadele de sub galerii şi cor. Icoanele de pe catapeteasmă şi amvon au fost executate în culori de ulei, fondurile fiind din aur veritabil. A doua etapă a lucrării de pictură a fost realizată de pictorul Gheorghe Belizarie, din Piteşti. Pictura a fost executată în tehnica pompeiană, adică pictura mată, cu ulei, ceară şi terebentină, în stilul curat bizantin, folosindu-se aur veritabil.

Spre sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, Catedrala a fost grav avariată, atât în exterior, cât şi în interior. La începutul lunii februarie 1946, pictura sfântului lăcaș a fost reparată, iar în anul 1986, între lunile ianuarie-martie, a fost restaurată în totalitate. În ultimii ani, pictura a fost curățată, lucrările efectuate fiind binecuvântate de Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, la data de 14 noiembrie 2021.

În luna octombrie a anului 1956, la Catedrala din Turda a fost înființată Parohia Turda III, datorită creșterii numărului credincioșilor ce aparțineau de catedrală.

În prezent, în cadrul lăcașului de cult își desfășoară activitatea două parohii: Parohia Turda I, avându-l ca paroh pe preotul Alexandru Rus, care este și protoiereul Protopopiatului Turda, și Parohia Turda III, avându-l ca paroh pe preotul Grigore Marchiș.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Marius Romilă