Comșești

FISA PRIVIND ISTORICUL PAROHIEI SI AL BISERICII

  1. PAROHIA ORTODOXA ROMANA COMSESTI FILIA MARTINESTI
  2. PROTOPOPIATUL ORTODOX TURDA
  3. PAROHIA  COMSESTI – BISERICA CU HRAMUL “POGORAREA SFANTULUI DUH “

FILIA MARTINESTI-BISERICA CU HRAMUL“SCHIMBAREA LA FATA

 

BISERICA DIN COMSESTI – Având  în vedere că vechea   bisericuţă,construită in cimitirul satului pe un loc mlastinos, degradată de intemperiile vremii, si igrasia care urca in pereti , prezentând multe fisuri care necesită intervenţii rapide, tencuiala dezlipindu-se de peretii din lemn si pamant, comunitatea bisericească ortodoxă din Comsesti a luat hotărârea că este mai potrivit să îşi construiască un nou lăcaş de închinare decât să investească în lucrările de reparaţii ale celui vechi. Aşa se face că in anul 2003 prin grija  preotului paroh Rad Ioan Danut,s-au inceput demersurile in vederea construirii unui nou lacas de cult, in data de 02.05.2004  punandu-se piatra de temelie de catre protopopul in functie pr. Gheorghe Gotea delegat din partea Arhiepiscopiei a Vadului Feleacului si Clujului , lucrarile intinzanduse pe o perioada de sapte ani pana in  anul 2010.Din amplul istoric al bisericii reiese scopul pentru care acest lacas a fost proiectat sa fie atat de incapator. Biserica in forma de  cruce greaca si abside foarte mari avand fiecare cate o fereastra si altarul largit creaza un spatiu mare. Altarul avand doua fereste spre partea de rasarit incizandu-se cu o bolta in forma de semicalota frumos racordata de o inaltime predominanta. Naosul poseda o turla strapunsa de forma octogonala, avand opt ferestre dispuse pe fiecare parte, o calota aproape plata, închizandu-se la baza tamburului cu un inel care reazama pe cei patru pandativi. Baza turlei de forma patrata incheie acest segment arhitectural.

Partea a doua, Pronaosul, este o semiboltă deschisa un arc de cerc care reazemă pe doi pereti drepti, avand cate două ferestre dispuse simetric. Ultima parte a spatiului tinda are doua turle de forma circulara nestrapunse avand ca folosinta clopotnita. Forma tindei este dreapta, alcatuita dintr-un tavan plat sprijinit pe doi stalpi. Iesirea din tinda este formata la nord si sud de doua camere avand fiecare cate o fereastra pentru hotele de lumanari.

Structura arhitecturala este din beton, inclusiv tavanul tindei care se sprijina pe stalpi. Boltile sunt din caramida si structura lemnoasa.

Biserica este dotata cu doua usi de evacuare, una batanta si alta fixa cu deschidere in interior, a treia usa de evacuare se afla in Sfantul Altar in partea de sud.Tot ansamblul arhitectural este foarte bine echilibrat si prin modul cum au fost impartite spatiile se preteaza la un bogat expozeu pictural, deci cu un bogat sinaxar.

Tencuielile noi au fost aplicate corect, fara ciment si ipsos, aceste materiale fiind contra-indicate a fi executate în “FRESCO”.Tencuielile sunt drepte, arcele sunt armonios racordate, iar suportul este scrijelit (cu asperitati) pentru ca straturile de fresca sa adere correct.

In prezent lacasul de cult este pictat partial mai précis turla centrala in tehnica “FRESCA” de catre pictorul bisericesc Puscasiu Ovidiu Florian , este dotat cu iconostas din lemn de tei sculptat si mobilier necesar desfasurarii serviciilor religioase , executat de catre sculptorul  Nicolae Campeanu din localitatea Dej.

Din data de 03.10.2010 se slujeste in acest lacas de cult, prin slujba de sfintire (sfestania), oficiata de catre Preasfintitul Parinte Vasile Somesanul  episcop vicar al Arhiepiscopiei  Vadului Feleacului si Clujului.

      BISERICA DIN MARTINESTI

Având  în vedere că vechea   bisericuţă,construită din lemn, in aceeasi gradina  unde este construita si biseric actuala, degradată de intemperiile vremii, neincapatoare pentru numarul de credinciosi, comunitatea bisericească ortodoxă din Martinesti a luat hotărârea că este mai potrivit să îşi construiască un nou lăcaş de închinare decât să investească în lucrările de reparaţii ale celui vechi. Aşa se face prin grija  preotului paroh Pop Iulian,s-au inceput demersurile in vederea construirii unui nou lacas de cult, in data de27.07.1976  punandu-se piatra de temelie.

Biserica este construita  in forma de  cruce greaca, absidele avand fiecare cate 3 fereastre altarul largit creeaza un spatiu mare. Altarul are 3 fereste spre partea de rasarit incizandu-se cu o bolta in forma de semicalota frumos racordata de o inaltime predominanta. Naosul nu poseda  turla strapunsa inaltimea boltii fiind la aceeasi cota cu bolta altarului si pronaos.

Pronaosul, este o semiboltă deschisa un arc de cerc care reazemă pe doi pereti drepti, avand cate sase  ferestre dispuse simetric. Ultima parte a spatiului tinda are doua turle de forma circulara nestrapunse avand ca folosinta clopotnita. Forma tindei este dreapta, alcatuita dintr-un tavan plat sprijinit pe doi stalpi. Iesirea din tinda este formata la nord si sud de doua camere avand fiecare cate o fereastra pentru hotele de lumanari.

Structura arhitecturala este din beton, inclusiv tavanul tindei care se sprijina pe stalpi. Boltile sunt din caramida si structura lemnoasa.

Biserica este dotata cu doua usi de evacuare, una batanta si alta fixa cu deschidere in interior, a treia usa de evacuare se afla in Naos in partea de sud.Tot ansamblul arhitectural este foarte bine echilibrat si prin modul cum au fost impartite spatiile se preteaza la un bogat expozeu pictural, deci cu un bogat sinaxar.

Lacasul de cult este pictat in tehnica “TEMPERA GRASA” de catre pictorul bisericesc Puscasiu Ovidiu Florian , este dotat cu iconostas din lemn de tei sculptat si mobilier necesar desfasurarii serviciilor religioase .

Slujba de sfintire a avut loc in data de 25.09.1983, oficiata de catre Inalt Preasfintitul Parinte Teofil Herineanu Arhiepiscopul   Arhiepiscopiei Ortodoxe a  Vadului Feleacului si Clujului.

9.Numele preotilor slujitori dinaintea preotului actual:

Lucaci Liciniu 1937-1962,

Hatieganu Nicolae, 1962-1970,

Iulian Pop 1971-1985,

Banc Vasile1985-1990,

Ciortea Ioan 1991-1996,

Dura Coriolan 1997-1998,

  1. Date particulare din viata parohiei
  2. Obiective de patrimoniu . – nu sunt
  3. Numar de credinciosi: 350 suflete

DATE SUCCINTE ALE PAROHIEI

1.Numele parohiei si al filiei

PAROHIA ORTODOXA ROMANA COMSESTI FILIA MARTINESTI

  1. Adresa.

Loc. Comsesti nr. 24, com. Tureni, jud. Cluj

3.Telefon

0264317271, 0746251853

4.Adresa internet : –

5.Biserica : fundatii din beton armat, pereti din caramida, bolti din beton ,acoperis din lemn, invelitoare din tabla

6.Anul construirii bisericii : 2004-2010, 1976-1983

7.Hramul :

“POGORAREA DUHULUI SFANT”, “SCHIMBAREA  LA FATA”

8.Casa parohiala : da

9.Preot paroh : Rad Ioan Danut