FIȘA PRIVIND ISTORICUL PAROHIEI ȘI AL BISERICII
Elemente de reper
- Numele parohiei: Parohia Ortodoxă „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”
- Protopopiatul: Turda
- Hramul: Soborul ,,Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil”
- Data punerii pietrei de temelie: 1982, pe amplasamentul vechiului lăcaș de cult
- Proiectul ei și elemente particulare de arhitectură: Plan dreptunghiular cu două abside laterale, cu un turn zvelt cu plan hexagonal situat deasupra intrării/pronaosul. În interior, balconul corului este susținut de doi stâlpi, în exterior este un pridvor cu trepte susținut de doi stâlpi asemănători, legați prin arcade întrerupte.
- Pictura: Biserica este pictată complet în frescă, în anii 1996-1997, de către pictorul Pompei Ungureanu.
- Date despre interior: Iconostas, icoane: Iconostasul este realizat din lemn de tei sculptat, icoanele acestuia fiind realizate de același pictor care a pictat și biserica, Pompei Ungureanu. Și icoana din partea stângă, a Maicii Domnului, din baldachin, a fost pictată de același pictor.
- Data sfințirii bisericii și ierarhul care a sfințit-o: 22 august 1999, Preasfințitul Vasile Someșanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.
- Numele preoților slujitor dinaintea preotului actual: Pr. Mircea Tomuș (1927-1973) – la vechea Biserică, Pr. Constantin Cojocaru (1964-1969), Pr. Constantin Coman (1980-1994), Pr. Doru Moldovan (1994-2012), Pr. Cătălin Bucevschi (2012-noiembrie 2020), Pr. Marius Souca (1 martie-prezent).
- Date particulare din viața parohiei–
- Obiecte de patrimoniu: Liturghier (1854), Ceaslov (1890), Triodul, Penticostar, Psaltirea (aprox 1900) legate în piele.
- Elemente legate de profilul actual al parohiei:
Număr de credincioși: 850 suflete - Activități culturale și misionare: Activități cu tinerii (Clubul copiilor, Corul tinerilor, prezența activă a tinerilor la Sfânta Liturghie);
Vizite pastorale realizate în funcție de un calendar intern sau în caz de nevoie; Pregătirea și Distribuirea unei foi duminicale, „Cuvânt pentru suflet”; Pelerinaje (Maramureș, Alba, Bistrița-Năsăud), Hramul Bisericii, Fii Satului (prima duminică din luna august),
Vizitele unor ierarhi sau preoți la diverse ocazii (ex.: Înaltpreasfințitul Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, Arhim. Dumitru Cobzaru),
Cântece religioase (seara, de la ora 17.00),
Ziua eroilor – slujbă de pomenire la monumentul eroilor și programul copiilor, Procesiuni (ex.: la Rusalii, în ajun de Adormirea Maicii Domnului)
Activități sociale: Activități de întrajutorare a persoanelor sărace sau a familiilor cu mulți copii, Activități cu tinerii pentru strângerea de alimente (ex: scenete, cântece, colinde)
DATELE SUCCINTE ALE PAROHIEI
Numele parohiei: Parohia Ortodoxă Română Frata
Adresa: comuna Frata, județul Cluj, nr. 400, cod poștal 407285
Telefoane: 0756/625061
Biserică: de zid
Hramul: „Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil”
Anul construirii bisericii: 1982-1997
Casă Parohială: Da
Activități sociale: implicarea tinerilor în identificarea și strângerea de alimente neperisabile pentru cazurile sociale din comunitate, ajutorarea persoanelor cu probleme financiare, colecte și evenimente de strângere de fonduri pentru cei săraci (ex.: scenete, cântece, colinde ș.a.)
Preot paroh: Marius-Ionuţ Souca
DATE BIOGRAFICE ALE PREOTULUI
Numele și prenumele: Marius-Ionuţ Souca
Data nașterii: 19.02.1988
Școli absolvite și anul absolvirii:
- Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” din Zalău, an absolvire 2006;
- Facultatea de Stiințe Economice și Gestiunea Afacerilor, din Cluj-Napoca, an absolvire 2009;
- Master Expertiză Contabilă și Audit din cadrul Facultății Economice și de Gestiune a Afacerilor, din Cluj-Napoca, an absolvire 2011;
- Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj Napoca, sectia Teologie Pastorală, an absolvire 2017.
Data hirotoniei: 21.02.2021
Posturi ocupate și perioada: 1 martie 2021 – prezent, preot paroh Parohia Ortodoxă Frata
Grade profesionale:
Distincții primite:
Adresa personală: Localitatea Frata nr. 400, judeţul Cluj
Telefon: 0756/625061
E-mail: marius_souca@yahoo.com