Hramul Mănăstirii „Sfânta Treime” de la Soporu de Câmpie

 

           În a doua zi de Rusalii, de praznicul Sfintei Treimi, așezământul monahal din localitatea Soporu de Câmpie, Protopopiatul Turda, județul Cluj, și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, de la ora 10:00, în pridvorul mănăstirii, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Din sobor au făcut parte: exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului si Clujului, arhim. Dumitru Cobzaru, consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhid. Claudiu Grama, protopopul de Turda, pr. Alexandru Rus, starețul Mănăstirii Parva, protos. Chiril Zăgrean, starețul mănăstirii, protos. Irineu Paneș, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit cuvântul de învățătură, pe care l-a intitulat, pornind de la scrierea Părintelui Dumitru Stăniloae, „Sfânta Treime este structura supremei iubiri”.

         „Câtă lipsă de iubire este în lumea în care trăim noi, câtă vrajbă, câtă neînțelegere, la toate nivelurile! Și atunci, de la Preasfânta Treime, care este structura supremei iubiri, învățăm și noi să ne iubim unul pe altul. Lucrul acesta îl învățăm noi de la hram (hramul Mănăstirii „Sfânta Treime”, Soporu de Câmpie): Tatăl îl iubește pe Fiul, Fiul îl iubește pe Tatăl în Duhul Sfânt și toți trei una sunt. Acest lucru al trebui să-l învățăm, că noi toți, creștinii, una suntem.”, a spus Înaltpreasfinția Sa.

La momentul rânduit din cadrul slujbei, Ierarhul a hirotonit întru preot pe diaconul Benedict Both, pe seama capelei „Sfânta Muceniță Filofteia” din cadrul Clinicii Pediatrie III a Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii din Cluj-Napoca.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Armonia”, al Casei de Cultură Turda,  dirijat de pr. Sebastian Zăhan.

La final, ÎPS Andrei a hirotesit întru protosinghel pe ierom. Sebastian Filimon, viețuitor al mănăstirii, ca o încununare și recunoștință pentru dăruirea și misiunea pe care o desfășoară, de 23 de ani, în mănăstire.

Apoi, părintele stareț Irineu Paneș a mulțumit Ierarhului pentru binecuvântare și prezență în mijlocul obştii monahale.

Mănăstirea de la Soporu de Câmpie, cu hramul „Sfânta Treime”, a fost înființată ca schit în anul 1992, piatra de temelie fiind pusă de vrednicul de pomenire Arhiepiscopul Teofil Herineanu. În 1994 schitul s-a transformat în mănăstire, iar un an mai târziu a fost instalată noua obște.

Obștea monahală este formată din trei viețuitori, aflați sub povățuirea duhovnicească a starețulului mănăstirii, părintele protos. Irineu Paneș.

Foto și text: Darius Echim (www.radiorenasterea.ro)