Conferința: ,,Pot vorbi cu Dumnezeu prin smartphone?” la Turda

Luni, 25 noiembrie 2019, de la ora 18:00 a avut loc  Conferința cu tema ,,Pot vorbi cu Dumnezeu prin smartphone?” la Teatrul Municipal ,,Aureliu Manea” din Turda susținută de Pr. Lect. Univ. Dr. Liviu Vidican Manci, directorul Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca.

Evenimentul a fost organizat de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, prin Departamentul Misionar și Protopopiatul Ortodox Turda.

La eveniment a participat pr. protopop de Turda Alexandru Rus, preoți din cadrul protopopiatului însoțiți de tineri și credincioși din parohiile pe care le păstoresc cu multă dragoste și credință.  „De când am intrat în şcoală şi până acum nu mi-am dorit să părăsesc şcoala şi aşa a rânduit Dumnezeu să ajung să fiu dascăl, pentru că în şcoală am găsit viaţă, tinereţe, inspiraţie dată de armonia ce s-a creat între entuziasmul tinerilor şi înţelepciunea celor trecuţi prin viaţă. Un om de la ţară a ajuns la oraş, unde avea să vândă legume în târg. A intrat într-un local să mănânce şi, înainte de masă, a făcut o Sfântă Cruce şi a zis o rugăciune. Cei prezenţi s-au uitat destul de bănuitori, iar unul dintre tineri l-a întrebat cu un surâs: dar şi acasă toţi vă rugaţi? Iar el i-a răspuns: nu chiar toţi ai casei, şi a zâmbit larg, adăugând: mai am acasă vacile şi porcii care nu se roagă. Această întâlnire a noastră este despre rugăciune într-o lume presărată cu tehnologie. Suntem într-o lume în care, dacă nu auzim un clopoţel sunând tare, nu manifestăm niciun interes. Titlul conferinţei este provocator pentru noi toţi care lângă noi avem o anexă unde am externalizat o parte din memoria şi amintirile noastre şi asupra căruia proiectăm nenumărate aşteptări”, a declarat, la începutul conferinţei, pr. Liviu Vidican Manci.

Tinerii au primit răspunsuri legate de provocările din mediul online. În mod concret, cum să folosim eficient rețelele de socializare, în scop practic, ca utilizarea lor să nu fie o pierdere de timp. Apoi, a răspuns întrebărilor selectate de moderatorul Pr. Cocan Marius de la Parohia Ortodoxă Turda Veche, venite de la cei prezenți în sală.

A fost un eveniment deosebit de necesar și util pentru tinerii de astăzi și nu numai.  Felicitări și alese mulțumiri se cuvin tuturor celor implicați în acest proiect: Pr. Raul Papp, coordonatorul Departamentului Misionar din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, Pr. Lect. Univ. Dr. Liviu Vidican-Manci, pr. protopop de Turda Alexandru Rus, pr. Ionuț Someșan coordonatorul Departamentului Misionar din Protopopiatul Turda, pr. Cocan Marius moderatorul evenimentului și tuturor celor prezenți.

 

Text și foto: pr. Florin Negru