Centrul „Sfânta Irina” din Turda și copiii speciali

 

Într-o societate în care zilnic suntem predispuși  să ne concentrăm doar asupra binelui personal, există și oameni care privesc lucrurile altfel. Nu au grijă doar de propria existență, ci îi ajută și pe alţii în mod dezinteresat. Prin ochii lor, lumea e mai frumoasă. Prin gesturi mărunte, uneori chiar măreţe, reuşesc să însenineze viața celor aflați, la un moment dat, într-un impas. Asemenea fapte merită să fie cunoscute, iar radio Renaşterea vă invită să redescoperim împreună binele din lume, dar şi din noi înşine.

În urmă cu mai bine de 10 ani, Biserica împreună cu instituţii locale din Turda şi cu două fundaţii din Olanda au realizat împreună Centrul de recuperare psihoneuromotorie pentru copiii cu handicap „Sfânta Irina”. Aici vin anual zeci de copii cu dizabilităţi de pe raza judeţului Cluj, pentru a urma tratamente de recuperare și reabilitare.  Tinerii au parte aici și de consiliere socială şi spirituală, ne-a spus coordonatorul Centrului, Pr. Florian Simonca: ,,Centrul a luat ființă în anul 2009 și funcționează în baza în baza unui parteneriat între Consiliul Județean, prin Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj și fundația filantropică „Sfânta Irina” Turda. Pragul Centrului estre trecut în fiecare an de către peste 70 de copii. Aceștia beneficiază de recuperare timp de 6 luni, iar 6 luni au pauză, îi spunem noi „activă”. De ce doar 6 luni și nu au o terapie continuă? Pentru că sunt foarte, foarte, foarte mulți. Cererile sunt foarte multe și trebuie să îi ajutăm pe toți atât cât putem. Centrul oferă un model de servicii de integrare, de recuperare psihoneuromotorie de tip ambulator, consiliere și suport, destinat copiilor cu dizabilități fizice și psihoneuromotorii din familii sau centre rezidențiale, și încurajează participarea activă și accesul nemijlocit al acestei categorii de beneficiari la viața socială, adică la incluziunea socială, prevenind astfel izolarea și excluderea de către comunitate a acestora. Aceste servicii constau în chinetoterapie, fizioterapie, masaj medical, terapie psihopedagogică, terapie logopedică, hipoterapie, integrare senzorială, terapie de grup și alte servicii adiacente acestora. Pe lângă serviciile de recuperare Centrul oferă și consiliere socială și spirituală pentru copiii beneficiari și familiile acestora. Mai oferă evaluare medicală de specialitate și bineînțeles transport specializat cu un autovehicul destinat persoanelor cu dizabilități motorii. Centrul nostru este situat pe strada Gheorghe Barițiu, numărul 39A, în Turda, județul Cluj, iar cei care doresc să beneficieze de serviciile Centrului nostru, se pot adresa în mod direct la sediul Centrului sau telefonic pe bază de programare.”  

În urma cu șapte ani, Centrul a inaugurat și o „cameră de stimulare senzorială”, în beneficiul copiilor cu afectiuni senzoriale si neurologice severe. Aceasta ajuta in mod considerabil la dezvoltarea unor abilitati precum auzul, mirosul, vazul, limbajul și ajuta la relaxare, a adaugat Pr. Florian Șimonca: ,.Această cameră a fost la momentul deschiderii cea mai bine dotată și cea mai frumoasă cameră de acest gen din județul Cluj. Această cameră a fost binevenită și a fost ca o gură de aer pentru psihopedagogul nostru, pentru specialistul centrului nostru și îi ajută în mod deosebit pe copiii hipersensibili, copiii cu autism, care din păcate sunt din ce în ce mai mulți și nu face altceva decât să îi ajute să cunoasă lumea din jurul lor, să cunoască culorile, să cunoască lucrurile, să cunoască fiecare cameră din locuința lor și toate lucrurile care îi ajută să ajungă cât mai repede la o mai puțină dependență de părinți sau de cei care au grijă de ei. Rezultatele au fost remarcabile, mai ales pentru unii dintre ei, de aceea le mulțumim celor care ne-au ajutat la momentul respectiv să realizăm această cameră.”

Dacă, în general, grija faţă de cei săraci, are valoare mare, în special are o valoare deosebită atunci când este vorba de copii, şi mai ales copiii cu probleme. Faţă de toţi oamenii bolnavi trebuie să avem dragoste creştină, dar foarte multă receptivitate faţă de copilaşii cu probleme. Iar în acest aşezământ, acest lucru se face, spunea  Părintele Mitropolit Andrei, în urma unei vizite efectuate la Centrul de recuperare psihoneuromotorie pentru copiii cu handicap „Sfânta Irina” din Turda.


Centrul de recuperare psiho-neuro-motorie pentru copiii cu handicap „Sfânta Irina” -Turda,  funcţionează ca centru de zi (sistem ambulator) şi are ca obiect de activitate oferirea și efectuarea tratamentelor de recuperare și reabilitare destinate copiilor cu dizabilităţi de pe raza judeţului Cluj, fără discriminare indiferent de etnie, religie, gen, nivel de instruire, mediu de provenienţă și situaţie financiară.

Contact:

Adresa: Turda, Str. Gh. Barițiu, nr. 39A, jud. Cluj

Telefon: 0264/317196

 

www.radiorenasterea.ro