Ziua Internațională a Tineretului Ortodox

Întâlnirea din pragul Bisericii
Un gând de prietenie, de ziua voastră
Termenul cheie pentru ziua de 2 februarie este cel de „întâmpinare”, trimițând la sărbătoarea care o consacră liturgic. Același termen, capătă semnificații sporite, întrucât, peste această sărbătoare se suprapune Ziua Internațională a Tineretului Ortodox. Simbolic vorbind, substantivul „întâmpinare” poate să descrie luminos, colorat și entuziast o întâlnire minunată, „în pragul Bisericii” – dintre preoți și tineri, dar și tineri cu tineri. Căutări, neliniști, întrebări, dialoguri, polemici, planuri, prietenii, proiecte, toate pot căpăta sens acolo.
Această descriere poate fi o icoană frumoasă a Bisericii într-o permanentă ieșire către voi, tinerilor, și în întâmpinarea voastră, a celor care (re)veniți înspre ea. Și gestul este însoțit de bucurie, dragoste și, mai ales, de îmbrățișare. Dar și cu multă speranță, în voi, prin voi, în ceea ce tinerețea, vivacitatea, determinarea, dorința de implicare a voastră pot să aducă în viața Bisericii.
Însă pentru a completa icoana, sunteți invitați și voi să veniți înspre, să vă arătați deschiși spre a face parte din și să oferiți din ceea ce este al vostru, din ceea ce sunteți, în mijlocul comunității de credință care vă așteaptă. Aveți un loc al vostru, un rol al vostru și Biserica are nevoie de voi. Voi sunteți „prezentul activ și creativ al Bisericii noastre”, așa cum vă numește încrezător Părintele Patriarh Daniel.
De ziua voastră, vă mulțumim pentru toată prezența activă în Biserică și în societate, pentru entuziasmul, sinceritatea și bucuria inepuizabilă cu care veniți și pe care ni le oferiți. Vă felicităm pentru toate proiectele voastre frumoase, care fac Biserica noastră vie și îi deschid larg porțile înspre cei care o caută, care așteaptă să fie căutați și care au nevoie să fie primiți. Și, în același timp, vă cerem îngăduință pentru că nu tot timpul știm cum să vă primim, cum să vă ascultăm și cum să vă încurajăm.
La mulți ani, vouă, Tinerilor ortodocși! Vă felicit de ziua voastră, mă bucur împreună cu voi și vă îmbrățișez ca un prieten al vostru,
† BENEDICT Bistrițeanul
Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului
https://www.facebook.com/ftocluj/