Ajutorul umanitar pentru Ucraina a ajuns la destinație!

Pentru a veni în sprijinul persoanelor ucrainene afectate în mod direct de războiul din țara vecină, la îndemnul și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, Arhiepiscopia Ortodoxă a Vadului, Feleacului și Clujului a inițiat o campanie umanitară care a constat în colectarea a peste 150 de tone de alimente neperisabile și produse de igienă, în valoare estimată de 1,65 milioane lei, precum și medicamente și materiale tehnico-sanitare de prim ajutor, în valoare de aproximativ 350.000 de lei.

În urma acestei campanii, joi dimineața, 10 martie 2022, un convoi umanitar, format din 16 mijloace de transport (tiruri, camioane și autoutilitare), a pornit spre Rădăuți, pentru a preda ajutoarele adunate Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, care va asigura transferul acestora dincolo de graniță, în Ucraina.

Convoiul a pornit din Bistrița, acolo unde s-au întâlnit reprezentanții celor nouă protopopiate și voluntarii implicați în această acțiune umanitară. Înainte de a porni la drum, Părintele Mitropolit Andrei i-a binecuvântat pe toți cei implicați și i-a felicitat pentru că pun în aplicare faptele milei creștine și își ajută aproapele aflat în nevoie. Totodată, le-a mulțumit credincioșilor pentru donațiile făcute cu mărinimie, iar șoferilor le-a împărțit cărți duhovnicești.

Campania umanitară a fost realizată la nivelul parohiilor din cele nouă protopopiate ale Arhiepiscopiei Clujului, din județele Cluj și Bistrița-Năsăud. De asemenea, colecta de medicamente și materiale tehnico-sanitare de prim ajutor a fost centralizată la cele două centre de colectare puse la dispoziție în fiecare județ: Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” Cluj-Napoca, strada Fabricii de Zahăr, nr. 49-51 – pentru județul Cluj, și Asociația „Filantropia Ortodoxă” Bistrița, Piața Unirii, nr. 9 – pentru județul Bistrița-Năsăud.

În vederea acoperirii celor mai stringente nevoi, au fost colectate doar următoarele produse: bandaje elastice; soluții antiseptice; pansamente pentru arsuri; pantenol; clorură de sodiu 0,9%, recipient de plastic 100/200 ml; plasturi toracici ocluzivi; catetere 16-18 G; bandaje hemostatice; fiole de acid tranexamic; tourniquet hemostatic tip CAT; bandaj tip Israel; fașă elastic autoadezivă; mănuși chirurgicale; antipiretice; insulină; antibiotice; plicuri efervescente pentru răceală și gripă; antihipertensive; lapte praf sugari; scutece copii și adulți; apă oxigenată; betadină; soluție Ringer; seringi 2/5/10/20 ml și truse perfuzie.

Transportul produselor colectate a fost asigurat de fiecare Protopopiat și a fost însoțit de cei nouă protopopi până la destinația finală – Centrul de colectare din cadrul Așezământului de copii „Sfântul Ierarh Leontie” de la Rădăuți. Prin intermediul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, vineri, 11 martie, produsele colectate vor fi trimise în zona de conflict pentru a fi de folos celor care au nevoie. Această colectă se adaugă acțiunilor deja derulate în Eparhia Clujului, menite să sprijine victimele războiului din Ucraina.

Întreaga lucrare social-filantropică a fost organizată prin intermediul Sectorului social-filantropic și misionar al Eparhiei Clujului, coordonat de consilierul misionar-social Iustin Liciniu Câmpean.

Până în prezent, Arhiepiscopia Clujului a oferit, în mod gratuit, cazare și masă pentru 110 refugiați, în continuare având disponibile peste 250 de locuri de cazare, care pot fi suplimentate în caz de nevoie.

De asemenea, în urma numeroaselor solicitări venite din partea credincioșilor care doresc să se implice în sprijinirea victimelor de război și a refugiaților ucraineni, Arhiepiscopia Clujului pune la dispoziție un cont bancar dedicat acestei cauze, deschis la Banca Transilvania: RO03BTRL01301205P1291803 (LEI) și RO07BTRL01304205P12918XX (EURO).

Primirea convoiului la Rădăuți

În după amiaza zilei, la Așezământul „Sfântul Ierarh Leontie”, delegația Arhiepiscopiei Clujului a fost întâmpinată de reprezentanții Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Totodată, au fost prezenți voluntari, clerici și mireni, din protopopiatele Eparhiei Sucevei, veniți pentru a descărca produsele colectate în cadrul protopopiatelor din județele Cluj și Bistrița-Năsăud și pentru a le încărca în tirurile pe care Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților le-a pregătit pentru convoiul umanitar care va pleca spre Ucraina în cursul zilei de vineri, 11 martie, potrivit Irinei Ursachi, corespondent de presă al Arhiepiscopiei Sucevei.

Alături de ajutoarele umanitare trimise de către Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, se vor adăuga mâine ajutoarele colectate de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, în total peste 250 de tone.

www.mitropoliaclujului.ro