Slujire Arhierească în Parohia Ortodoxă Plaiuri

În Duminica a 7-a după Paști (a Sfinților Părinți de la Sinodul I Ecumenic), 28 mai 2023, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Plaiuri, județul Cluj, cu prilejul binecuvântării lucrărilor efectuate în ultimii ani la biserica parohială din sat.

De la ora 9:30, Părintele Episcop-vicar Benedict a binecuvântat lucrările de restaurare și înfrumusețare efectuate în ultimii ani la interiorul și exteriorul bisericii cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”. În continuare, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici.

După citirea pericopei evanghelice duminicale, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a rostit un cuvânt de învățătură despre importanța rugăciunii în viața creștinului.

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Sfântul Roman Melodul”, dirijat de Ștefan Muț.

La finalul slujbei, preotul paroh Andrei Ioan Guiaș a mulțumit Preasfinției Sale pentru prezență și binecuvântare. Totodată, în semn de prețuire și recunoștință, din partea comunității i-a oferit o icoană cu Mântuitorul Iisus Hristos.

Pentru întreaga activitate pastorală și administrativă, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul l-a hirotesit sachelar, cu dreptul de a purta brâul albastru, pe preotul paroh Andrei Ioan Guiaș, iar membrilor Consiliului și Comitetului parohial și altor binefăcători le-a oferit diplome de aleasă cinstire.

Scurt istoric

Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Plaiuri a fost construită între anii 1930-1933, în formă de navă, în stil baroc. În decursul anilor, biserica a fost restaurată de mai multe ori. În ultimii ani, lăcașul de cult a fost restaurat și înfrumusețat atât la exterior, cât și la interior, prin grija și osteneala parohului, fiind ajutat de enoriași.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului