Hramul Mănăstirii de la Băișoara

În ziua prăznuirii Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, joi, 20 iulie 2023, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit la Mănăstirea Băișoara, județul Cluj, cu ocazia hramului așezământului monahal.
De la ora 9:30, ierarhul a oficiat slujba rasoforiei pentru diaconul Iulian-Ioan Floriștean, care a devenit rasoforul Iosif. Acesta, prin tunderea părului, s-a leapădat de voia proprie, primind un nume monahal, iar la vestimentaţia clericală i s-a adăugat cureaua, rasa și camilafca.
În continuare, la Altarul de vară al mănăstirii, Părintele Mitropolit Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, alături de un sobor de clerici.
După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Domnul Hristos ni se descoperă la Sfânta Liturghie”, pornind de la întâmplările minunate din viața Sfântului Proroc Ilie.
La momentul rânduit din cadrul slujbei, ierarhul l-a hirotonit preot pe diaconul drd. Iosif Floriștean, pe seama Paraclisului Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.
Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Sfântul Roman Melodul” din Cluj-Napoca, coordonat de Ștefan Ioan Muț. La chinonic, baritonul Alexandru Chiriac a interpretat mai multe pricesne.
La finalul slujbei, părintele stareț Iacob Rus a mulțumit chiriarhului și tuturor celor prezenți la hramul mănăstirii. În semn de prețuire și recunoștință, acesta i-a oferit Înaltpreasfinției Sale un dicher și un tricher.
Pentru întreaga activitate administrativă și pastoral-duhovnicească, Mitropolitul Clujului l-a ridicat la rangul de arhimandrit pe starețul mănăstirii, protos. Iacob Rus. Totodată, copiilor și tinerilor prezenți le-a oferit cărți duhovnicești.
Mai multe detalii aici https://shorturl.at/hopxL
Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului