Conferința preoțească de toamnă, în Protopopiatul Turda.

Clericii din Protopopiatul Ortodox Turda s-au reunit luni, 23 octombrie 2023, în cadrul conferinței preoțești de toamnă. Întâlnirea a fost precedată de un Te Deum, săvârșit în Catedrala „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Turda, în prezența Preasfințitului Părinte Benedict, Bistrițeanul Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

Apoi, în sala de ședințe a protopopiatului, Părintele Episcop Benedict a prezidat lucrările conferinței și le-a adresat clericilor prezenți un cuvânt de învățătură. Ierarhul a prezentat subiectul din tema comemorativă a anului 2023: „Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți)”, făcând referire la Sfântul Efrem Sirul, model absolut al imnografiei bisericești.

Invitatul permanent al conferințelor de toamnă din anul acesta, pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, directorul Școlii Doctorale de Teologie „Isidor Todoran” din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, a susţinut o prelegere pe tema „Toată suflarea să laude pe Domnul”, pornind de la Psalmul 150, versetul 6. Acesta le-a vorbit clericilor despre importanța și rolul cântării bisericești în viața Bisericii și a societății actuale, precum și despre relevanța doxologică a Imnografiei ortodoxe și importanța misionară a cântăreților de strană în viața Bisericii.

Conferința semestrială s-a încheiat cu câteva îndemnuri pastorale făcute de ierarh, precum și cu luări de cuvânt din partea preoților prezenți, în frunte protopopul de Turda, preotul Alexandru Rus, care a făcut câteva anunțuri de ordin administrativ și pastoral.

Conferințele preoțești din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului se desfășoară în fiecare an, primăvara și toamna, în cele nouă protopopiate  ale Eparhiei: Cluj I, Cluj II, Gherla, Dej, Turda, Huedin, Bistrița, Năsăud și Beclean. Anul acesta, la conferințele de primăvară, tema întâlnirilor a fost legată de „Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice”, iar la conferințele de toamnă este abordat al doilea subiect din tematica propusă de Patriarhia Română pentru anul 2023, și anume „Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți)”.

Text: Pr. Florin Negru

Foto: Pr. Raul Rațiu și Pr. Florin Negru