Parohia Petreștii de Sus

FIȘA PRIVIND ISTORICUL PAROHIEI ȘI AL BISERICII

 1. Numele parohiei si al Filiilor:  Parohia Ortodoxă Petreștii de Sus ; Filia Petreștii de Mijloc; Filia  Borzești
 2. Protopopiatul : TURDA
 3. Biserica: ,,Adormirea Maicii Domnului”; Filia Pereștii De Mijloc- ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”; Filia Borzești-,,Sfintii Arhangheli Mihail și Gavriil”
 4. Data punerii pietrei de temelie: Petrestii de Sus  – nu este consemnat; Petrestii Mijloc  – nu este consemnat; Borzești – nu este consemnat.
 5. Proiectul ei și elementele particulare de arhitectură: Petreștii de Sus: Biserica din piatră; Petreștii de Mijloc: Biserica din lemn; Borzești: Biserica din piatră.
 6. Pictura: Petrestii de Sus: fără pictură; Petrestii de Mijloc fără pictură; Borzești: Pictura doar pe boltă.
 7. Date despre interior: – Petrestii de Sus, fara Iconostas; Petrestii de Mijloc, Iconostas de lemn – 2010; Borzești , Iconostas de lemn – 2011
 1.  Data sfintirii bisericii si ierarhul care a sfintit-o: Biserica Petreștii de Sus- nu este consemnată data Sintirii, Biserica Petrestii de Mijloc, resfintită 2011, Ps. Vasile Somesanul; Biserica Borzești, Sfintit Iconostasul 2012, Ps. Vasile Somesanul.
 1. Numele preotilor slujitori dinaintea preotului actual :
  • Calin Harsan
  • Ciprian Dodea
  • Petre Dodea
  • Faragau
 2. Date particulare din viata parohiei: – Biseria Petreștii de Sus- este consemnata prezenta in biserica a lui Avram Iancu –1848; este comsemnata vizita lui Nicolaie Iorga- Biserica Petrestii de Mijloc; in cimitirul bisericii isi afla somnul de veci fam. Baritiu; Biserica Borzesti- in cimitirul bisericii se alfa monumental rusesc inchinat celor 172 victime ale celui de al doielea razboi mondial;- in cimitir isi afla odihna de veci fam Borza fondator al gradinei botanice din Cluj-Napoca
 1. Obiecte de patrimoniu:
 2. Profilul actual al parohiei: Petreștii de Sus: număr de credincioși – aproximativ 60  în scădere; Petrestii de Mijloc – aproximativ 50 în scădere; Borzești – aproximativ 25 în scădere

Activitati culturale si misionare: Intalniri semestriale ale Asociatiei Pictorilor din Romania  : – dupa Sf. Liturghie de Dumineca are loc intalnirea intre sateni si 10-15 pictori consacrati si tineri care expun cate 3-5 lucrari reprezentative intr-o sura si gradina. Aici are loc intalnirea  artistilor cu viata satului si a satului cu arta si artistii, printre expozanti se afla si pictori de icoane pe lemn, sticla si fresca, regasindu-se si reproduceri foarte reusite dupa pictori consacrati rusi. In cadrul acestor expozitii are loc dezbateri si discutii pe teme religioase, culturale si artistice In fiecare an la Inaltarea Domnului satenii si autoritatile locale inalta rugaciuni pentu eroii cazuti pe campurile de lupta in primul si al doielea razboi mondial la monumentul inchinat acestora din centrul satului,  linia frontului cuprinzand localitatile Petrestii de Sus, Petrestii de Mijloc si Borzesti. La sfarsitul parastasului copii din clasele 1-8 desfasoara un program artistic in care se recita poezii patriotice, se canta imnuri patriotice de cinstire a inaintasilor care sau jertfit pentru libertatea si demnitatea poporului roman.

Activitati sociale si filantropice: Ajutor material si in bunuri pentru persoanele aflate in mare nevoie,  persoanele varstnice, familiile care au copii la scoala.

 

DATELE SUCCINTE ALE PAROHIEI

Numele Parohiei si al filiilor:  Parohia Petrestii de Sus cu filiile: Petrestii de Mijloc și Borzesti

Adresa: Petrestii de Sus, Nr. 73, cod postal 407461

Telefon: 0742/099817

Adresa de internet: 

Biserică:   Petrestii de Sus – zid; Petrestii de Mijloc – lemn; Borzesti – zid

Hramul: Petrestii de Sus – Adormirea Maicii Domnului; Petrestii de Mijloc – Sfinții Arhangheli Mihail si Gavriil; Borzesti  – Sfinții Arhangheli Mihail si Gavriil.

Anul construirii bisericilor:  Petrestii de Sus  – aproximativ 1859; Petrestii de Mijloc – aproximativ 1859; Borzesti – aproximativ secolul XVIII

Casă parohială: Da

Activități sociale: Ajutor material si in bunuri pentru persoanele aflate in mare nevoie,  persoanele varstnice, familiile care au copii la scoala.

Preot paroh:  Călin Hruban

 

DATELE BIOGRAFICE ALE PREOTULUI

Numele și prenumele:  Huruban Călin

Data nașterii : 15.04.1970

Scoli absolvite si anul absolvirii:

Facultatea de Constructii de Masini  – Universitatea Tehnica Cluj Napoca( 1995)

Facultatea de Teologie – UBB – Cluuj Napoca  (2007)

Data hirotoniei: 02.02.2011

Parohii ocupate și perioada:

Grade profesionale : 

Distinctii primite : 

Adresa personală:

Telefon : 0742/099817

E-mail : hcalin.hc@gmail.com