Moldovenești-Bădeni

Parohia Ortodoxa Romana Moldovenesti-Badeni

Protopopiatul Ortodox Roman Turda
Parohia Ortodoxa Romana Moldovenesti-Badeni este compusa din trei sate : Moldovenesti-unde se gaseste sediul Parohiei , Badeni si Stejeris.
Parohia ia fiinta in anul 1995.
Adresa Parohiei :loc. Moldovenesti nr. 162 jud.Cluj
Tel:0264/329800 , 0754517542 .
Preot paroh Pr.Bodea Liviu
Biserica Ortodoxa Moldovenesti –cu hramul Sf.Arhangheli Mihail si Gavriil.
Nu se cunoaste cu exactitate anul construirii acestei biserici dar batranii satului afirma ca a fost construita pe locul alteia mai vechii de catre baronul locului  Jósika Gábor pentru slujile sale care erau in mare parte romanii. Are forma de nava , cu o lungime de 12 metri , latimea de 5 metri iar inaltimea turnului app. 15 metri. Este construita din lemn de brad pe zid de piatra iar intre anii 1950-1960 s-a construit un mic hol la intrarea in sf. Biserica cu dimensiunile de 2/3 metri. Initial a fost acoperita cu tigla ,interior modest iar starea ei era destul de precara(infiltratii de apa , crapaturii).

Faptul ca in acest sat exista o biserica mai veche ne-o arata si vechile urme de picture gasite in clopotnita precum si in scrisul din Teza de liceenta a parintelui Ciortea Ioan din Turda unde se aminteste ca pe la anul 1600 in perimetrul localitatii se gasea o biserica veche ale caror incoane (doua la numar), se gasesc in muzeul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului.

Incepand cu anul 2009 la aceasta biserica s-au efectuat lucrarii de reparatii capitale si anume: inlocuire de tigle la acoperis cu tabla , modificare acoperis altar , izolatii exterioare , imbacrat soclu cu imitatie de piatra, turnare trotuar , tencuieli interioare ,pictura, amenajat Sf. Masa Altar, iconostas sculptat in lemn de tei, schimbat gemuri si usi, policandru nou.
Pictura s-a realizat in anul 2011 in tehnica acrylic de catre echipa condusa de catre Tudor Cionca din Campia Turzii, pictura ce intruneste intru totul canonicitatea bizantina.

Iconostasul a fost realizat tot in anul 2011 de catre mesterul sculptor Muntean Nicolae din Dej.

Dintre vrednicii preotii care au slujit in aceasta biserica amintim:
Pr. Pop Laurentiu –este cel care va reveni in anul 1948 la Biserica mama stramoseasca,fiind printre primi cinci preoti Greco-catolici din judetul Turda-Aries. S-a nascut in 27 sept 1902 in comuna Lupsa jud.Alba , din parintii Dumitru si Maria. A avut trei copii . Este cel care v-a sprijini partizanii din Apuseni impreuna cu alti
romani din Molvovenesti printre care: Chisu Ioan si Neagu Dumitru.
Pr. Gheorghe Purdea- s-a nascut in 2 august 1915 in satul Padureni(Muierau) comuna Sutu jud.Cluj, era fiul preotului Gheroghe Pudrea din satul Agris .Studiile liceale le desararseste la liceul ‘’Ferdinand I’’ din Turda iar studiile teologice la Sibiu , licentiate in 1943 si este hirotonit in anul 1944 in Alba Iuia. Isi incepe pastoratia in Moldovenesti in anul 1949 .In timpul sfintiei sale ca slujitor la Moldovenesti au loc anumite lucrari de reparatii la biserica timp in care va fi resfiintita (30 oct 1966) de catre Arhiepiscopul Teofil al Vadului,Feleacului si Clujului.
Pr.Aurel Misca- isi incepe pastoratia in satul Moldovenesti (moment in care Moldovenestiul era filie Parohiei Cornesti din 1949) , tinand treaza constiinta romaneasca fiind iubit de credinciosi.
Pr. Bocan Iuliu- slujeste in satul Moldovenesti intre anii 1982-1995, preot iubit de credinciosi iubitor de Romanism atasat de valorile ortodoxe. Si in timpul sfintiei sale au loc unele lucrari de reparatii dar din lipsa fondurilor acestea vor fi destul de modeste.
Pr. Bacila Laurentiu- slujeste in Moldovensti intre anii 1995-2000.In timpul sfintiei sale Biserica Ortodoxa Moldovenesti va avea o noua arondare ca parohie. Noua parohie va fi formata din satele Moldovenesti si Badeni .
Pr. Bodea Liviu – slujeste in Moldovenesti din anul 2000 pana in present.Nascut la 26 noiembrie 1974 , din parintii Nicolae si Viorica , fiind primul copil din cei trei, in com. Rasca jud.Cluj.
Scoala primara in satul natal Marcesti , scoala gimnaziala in loc. Rasca , primi 2 ani de liceu la Turda din 1991-1996 la Seminarul Teologic Ortodox Cluj Napoca, din anul 2000 student la Facultatea de Teologie Pastorala Oradea, iar din 2009 urmeaza cursurile de Masterat la Facultatea de Teologie Ortodoxa Alba Iulia. In anul 2009 Parohia se imbogateste cu inca un sat si anume Stejeris. In timpul pastoriri sale au loc numeroase lucrari de constructii si reparatii in cele trei sate , si anume: Moldovenesti – construire casa parohiala si reparatii capitale la biserica.

Badeni-punerea pietrei de temelie la noua biserica (2007) si inceputul lucrarilor de constructive a acesteia
Stejeris- reparatii capitale la biserica din sat.
In prezent Biserica Ortodoxa din Moldovenesti numara 308 suflete, medie de varsta fiind de 42 de ani.

Biserica Ortodoxa Badeni–cu hramul Sf. Ierarh Nicolae
Anul construiri acestei sfinte biserici nu se cunoaste cu exactitate dar pe bolta altarului gasim inscrisul 1765, probabil anul terminari picturii.O remarca deosebita asupra lacasului de cult de la Badeni o realizeaza prof. Univ. Dr. I.I. Russu in lucrarea ‘’Romanii si secuii’’ care scriu urmatoarele:’’ Mentionat-am acum satul Badeni , unde graiul strabunilor a fost uitat , originea romaneasca este atestata pe un deal de biserica de lemn , ramasa izolata in nordul satului. A luat locul celei vechi gasite de Klein , cu 40 de familii in anul 1769, data inscrisa pe cadrul intrari sculptat cu motive geometrice , franghie rasucita dar si cu vrejul de iedera, present in ctitoriile motilor. Biserica are planul locasului Manastirii de la Lupsa jud. Alba , dreptunghiular cu absida altarului poligonala cu 5 laturi. Fragmentele de pictura pe panza aplicata ( in present intr-o stare avansata de degradare din cauza infiltrari de apa de pe acoperis ) dezvaluie penelul unui iscusit zugrav format in spiritul artei post-brancovenesti’’.Pictura iconostasului este cel mai bine pastrata din intreg ansamblul.

Biserica poseda naos si pronaos iar turnul se gaseste pe pronaos avand o inaltime de app 15 metri. Intrarea se face pe latura sudica in naos, pronaosul este tavanit iar naosul si partial absida altarului sunt acoperite cu cate o bolta semicilindrica din scandura groasa. Locul pentru cor a fost adaugat in anul 1871. Trebuie remarcat ancadramentul intrari in biserica, bogat decorat cu modelul franghiei impletite si motive vegetale stilizate. In absida altarului precum si in naos se pastreaza fragmentar pictura murala realizata de un artist talentat din partea de sud a tarii de peste muntii , avand un desen sigur si riguros tipic biserici rasaritului,pictura atribuita dupa unele documente pictorilor Craciun Zugravul sau Gheorghe de la Rasinari. Marturie incontestabila a originei etnice romanesti din aceste locuri este si biserica de lemn din Badeni, care este inscrisa in conscriptea generalului Buccov , cu 60 de famili ortodoxe , unde sa mai consemnat un fapt istoric ‘’ In aceasta asezare a fost uitat graiul romanesc’’.

Corpul cladiri biserici este construit din barne de stejar , initial a fost acoperita cu sindrila ( se mai gaseste sub table aplicata ulterior in timpul pastoriri parintelui Ros Stefan).Mentionand faptul ca peretele din spatele biserici se mai pastreaza din lemnul original cu exceptia absidei altarului din exterior si a peretelui din fata biserici unde este tencuit.

Din patrimonial bisericii gasim o singura icoana pe sticla provenind din centrul de la Nicula si cateva cruci vechi pictate . Icoanele pe lemn existente in trecut au fost transferate in Colectia Arhiepiscopiei Ortodoxe din Cluj, la inceputul anilor ‘’80’’. De asemenea si cateva din vechile tiparituri : un Strajnic etidat la Blaj in 1753,Epologhion , Minei si Antologhion editate tot la Blaj in 1838( aceste tiparituri nu se mai gasesc in biserica).
Preoti slujitori cunoscuti ai Biserici Ortodoxe Badeni:
Pr. Nicolae Radu- intre anii 1948-1969 , slujea in biserica din Badeni o data pe luna si in unele sarbatori religioase. El a cautat sa se apropie de credinciosii din Badeni si sa ii atraga spre biserica.
Pr. Ros Stefan – intre anii 1969-1992, a fost un apropiat al credinciosilor , le intelegea necazurile si ii slujea cu devotement facand naveta din Mihai Viteazu.
Pr. Bacila Laurentiu – intre anii 1996-2000
Pr. Bodea Liviu – din anul 2000 pana in prezent
In timpul pastoriri sale se pune piatra de temelie a noii biserici din Badeni cu hramul Sf. Treime si Sf. Arhangheli in ziua sarbatorii Sf. Treimi a anului 2007, fiind de fata Ps. Vasile Somesanul , Protopop Crisan Daniel si un sobor de preoti si diaconi.

In prezent Biserica Ortodoxa din Badeni numara 248 de suflete, indrednicirea lor fiind in mare parte agricultori.

Biserica Ortodoxa Stejeris–cu hramul Sf.Arhangheli Mihail si Gavriil.
Nu se cunoaste cu exactitate anul construirii bisericii dar sematismele ortodoxe si Greco-catolice fac amintire cum ca ar exista o biserica pe la 1836. Se pare ca initial a existat o casa modesta in care se slujea in rit ortodox , amintind faptul ca parohia din Stejeris a fost din totdeauna ortodoxa.Dovezi arheologice arata ca in acest sat a existat comunitate romaneasca din foarte vechii timpuri fapt ce dovedeste ca au avut si biserica din acele vremuri.In anul 1903 se construieste o biserica din lemn din colectele adunate din judetul Turda-Aries deoarece parohia era in stare slaba financiar. Actuala biserica este construita incepand cu anul 1927 din caramida plina in forma de nava cu absida la altar si turn pe naos. Intrarea se face prin naos iar pana in anul 2010 se gasea intr-o stare destul de modesta. Dupa anul 2010 sub pastorirea Pr. Bodea Liviu , aici vor avea loc ample lucrari de reparatii capital , si anume: turnare trotuare cu armature in fundatie (biserica nu poseda fundatie ), izolatie exterioara , vopsit acoperis , inlocuire table pe turn , jghiaburi, inlocuire geamuri si usa , precum si cateva scene sau imagini pictate in tehnica acrylic. In trecutul acestei biserici amintim faptul ca a fost parohie de sine avand filie satul Pietroasa com . Moldovenesti.Apoi a fost filie a parohiei Cornesti pana in 2009,iar din 2009 componenta a Parohiei Ortodoxe Moldovenesti-Badeni.

Dintre preotii slujitori putem aminti:
Pr. Ignatie Berinde- Nascut in 1859 . In 1903 infinteaza o fundatie pentru infrumusetarea biserici dar si pentru acordarea de ajutoare pentru copii buni la invatatura.
Pr. Ilica Ipolit – care in timpul slujiri sale va face unele reparatii la biserica iar la 15 mai 1957 in prezenta unui sobor de preoti si a Ps. Nicolae Colan , biserica va fi resfintita.
Pr. Ros Stefan – de-a lungul anilor mai ales dupa pensionarea sa v-a suplini cu drag aceasta biserica pana in anul 2009.
Pr. Bodea Liviu – din 2009 pana in prezent , in timpul pastoriri sale au avut loc lucrarile mentionate mai sus iar in data de 7 noiembrie 2010 a avut loc resfintirea biserici de catre Ps. Vasile Somesanul inconjurat de un impresionant sobor de preoti si diaconi.

In prezent Biserica Ortodoxa Stejeris numara 26 de credinciosi

In cadrul Parohiei Ortodoxe Moldovenesti-Badeni se desfasoara numeroase activitati social-filantropice , misionare si culturale cum ar fi: colecte in bani si produse agricole pentru persoanele sarace sar pentru manastirile mai apropiate , vizite la credinciosii bolnavi si batrani precum si la familile care necesita o atentie sporita(saraci,cu copii multi), activitati cu copii scolari si prescolari prin sustinerea de serbari in cadrul bisericii.

Date biografice
Nume si prenume: Bodea Liviu
Data nasterii: 26 noiembrie 1974
Scoli absolvite si anul absolvirii:
Seminarul Teologic Cluj Napoca 1991-1996
Facultatea de Teologie Oradea 2000-2006
Studii Aprofundate : – Facultatea de Teologie Alba iulia 2008
Data hirotoniei : 7 mai 1996
Parohii ocupate:
-Parohia Sita –Protopopiatul Nasaud (1996-2000)
-Parohia Moldovenesti-Badeni (2000-prezent)
Grade profesionale :
-gradul I
Distinctii primate:
-2009 Sachelar
-2010 Iconom
Adresa personala: Moldovenesti , nr.163 jud. Cluj
Telefon: 0754517542
E-mail: liviu_bodea2000@yahoo.com