Parohia Câmpia Turzii IV

FIŞA PRIVIND ISTORICUL PAROHIEI ŞI AL BISERICII

Numele parohiei: Parohia Ortodoxă Română Câmpia Turzii IV

Protopopiatul: Turda

Hramul: ,,Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, purtătorul de biruință

Adresa: Câmpia Turzii, Str. Nichita Stănescu f.n

Telefon: 0264.367.979 / 0744.129.905

E-mail: pr_morar@yahoo.com

Data punerii pietrei de temelie: 23 aprilie 1993

Proiectul și elementele particulare de arhitectură: a fost proiectată de ing. Mihail Tușa și  este catedrala  în formă de cruce greacă masivă

Biserica: cărămidă și beton

Pictura: tehnica frescă

Date despre interior: iconostasul a fost sculptat în lemn de stejar de către fraţii Ioan şi Constantin Airinei din localitatea Lunca, judeţul Neamţ şi împodobit cu icoane realizate de pictorul Vasile Lefter. Pictura în tehnica frescă a fost realizată între anii 2002-2011 de către pictorul prof. Dimitrie Bănică din Bucureşti.

Data sfințirii și ierarhul care a sfințit-o: 23 octombrie 2011,  Înaltpreasfințitul Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei

Date particulare din viata parohiei:

Obiecte de patrimoniu:

Profilul actual al parohiei:

  • 1160 suflete
  • Anul construirii bisericii: 1993-2011
  • Casă parohială: nu există
  • Activități culturale și misionare: parteneriat cu Școala ,,Iuliu Deac” din Câmpia Turzii
  • Activități social-filantropice: ajutor pentru constuirea de biserici, case parohiale, cămin de bătrâni, proiect nou pentru constuirea unui camin de bătrâni

SCURT ISTORIC

Parohia Ortodoxă Română Câmpia Turzii IV a luat fiinţă la data de 01. 01. 1993, în cartierul Şarât,  prin desprinderea a 500 de familii de credincioşi din parohiile Câmpia Turzii I şi Câmpia Turzii II. La data sus menţionată a fost numit – prin concurs – primul ei preot paroh în persoana părintelui Ioan Morar, fost paroh la Parohia Ortodoxă Română Aiton.

Parohia nu avea biserică proprie, nici casă parohială, nici alte bunuri. S-a slujit la altarul bisericii mamă până în anul 1997, alături de vrednicul preot Augustin Câmpean, trecut la cele veşnice în anul 2005.

Piatra de temelie a noii biserici a fost pusă de către P.S. Irineu, episcop vicar, la data de 23. 04. 1993. Pe un teren viran, primit gratuit prin concesionare de la Primăria Câmpia Turzii, cu un proiect întocmit de ing. Tuşa Mihail, din Cluj-Napoca, s-au început în vara anului 1994 lucrările de construcţie a bisericii parohiale. S-au mobilizat toate forţele, enoriaşi, în special dl. Sever Mureşan, fiu al municipiului, familia Chirilă Ioan şi Maria, Societatea Comercială Industria Sârmei Câmpia Turzii prin directorii Radu Hanga, Marius Bordea şi Doru Melian, Consiliul şi Comitetul Parohial alături de Guvernul României, Ministerul Cultelor şi Culturii, Primăria şi Consiliul Local al Municipiului şi Consiliul Judeţean Cluj. La finele anului 2000, lucrările de construcţie au fost terminate, iar biserica a fost pregătită pentru pictură.

Clopotele bisericii au fost fabricate în atelierele Turnătoriei Metalul, din Cluj-Napoca, iar inginerul Nicuşan Dumitru, din Târgu Mureş confecţionat partea de automatizare a acestora şi cele 2 policandre.

Pictura în tehnica frescă a fost realizată între anii 2002-2011 de către pictorul prof. Dimitrie Bănică din Bucureşti, iar iconostasul a fost sculptat în lemn de stejar de către fraţii Ioan şi Constantin Airinei din localitatea Lunca, judeţul Neamţ şi împodobit cu icoane realizate de pictorul Vasile Lefter.

De la constituirea noii parohii şi până astăzi lucrările au fost coordonate de preotul paroh Ioan Morar. Construirea acestui lacaş de cult a fost mai mult decât necesară, întrucât cartierul Şarât se situează la mare distanţă de cea mai apropiată biserică. Realizarea a adus multă bucurie şi mângâiere în sufletul credincioşilor din zonă.

La data de 23 octombrie 2011, prin rugăciunile Înaltpreasfințitului Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei al Clujului s-a sfinţit biserica noastră, în prezenţa unor oficialităţi de la Bucureşti, Cluj-Napoca, Câmpia Turzii şi a unui număr mare de credincioşi.

Mulţumim cu smerită plecăciune lui Dumnezeu că ne-a ajutat să ne vedem strădania noastră şi jertfelnicia enoriaşilor noştri înfăptuită. Ea va sta peste veacuri drept mărturie a dreptei noastre credinţe.

 

DATE BIOGRAFICE ALE PREOTULUI

Numele și prenumele: Morar Ioan

Data nașterii: 18 iulie 1959

Școli absolvite și anul absolvirii:

  • Seminarul Teologic Liceal Ortodox Cluj-Napoca, 1979
  • Univeristatea „Lucian Blaga” Sibiu, Facultatea de Teologie „Andrei Şaguna” Sibiu, 1983

Data hirotoniei: 28 august 1983

Posturi ocupate și perioada:

  • Parohia Ortodoxă Română Aiton, Protopopiatul Turda, 1983-1993
  • Parohia Ortodoxă Română Câmpia Turzii IV, 1993 – prezent

Grade profesionale:

  • cursurile de definitivat la Sibiu în anul 1989
  • cursuri pastorale și de metodologie didactică la Facultatea de Teologie din Cluj-Napoca, 1996
  • gradul I în preoţie la Cluj-Napoca, 2008

Distinctii primite:

  • iconom, 1997
  • iconom stavrofor, 2011
  • diploma de excelență, Primăria Municipiului Câmpia Turzii, 2011

Adresa personală: str. Băii, nr. 18, ap 4, Câmpia Turzii, jud. Cluj

Telefon: 0264.367.9797 / 0744.129.905

E-mail: pr_morar@yahoo.com