Mănăstirea Băișoara

 

Mănăstirea „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanulˮ Băișoara

Hramuri: ,,Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul”, și ,,Sfânta Treime”
Data hramului: 20 iulie
Obște: călugări
Localizare: sat Băișoara, cod poștal 407065, județul Cluj
Telefon: 0264/333.381
Stareț: Protosinghel Iacob Rus – 0757/424.068

Mănăstirea ,,Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” este situată în localitatea Băișoara. Hramul este ,,Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” prăznuit în fiecare an în data de 20 iulie. Mănăstirea ,,Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” este un loc cu totul special pentru toți cei de acolo dar și pentru vizitatorii care îi trec pragul. Starețul mănăstirii este Protosinghel Iacob Rus.

Primele semne că această mănăstire s-ar fi vrut ridicată apar încă din anul 1990. Cu toate acestea lucrul la acest lăcaș de cult a început abia în anul 1992. În anul 1994 s-a stabilit definitiv locul în care Mănăstirea ,,Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” va fi. Un an mai târziu, cu ajutorul credincioșilor a luat ființă o biserică provizorie din lemn și 2 chilii. În anul 1996 a venit timpul unei adăugări a unei anexe gospodărești și a curentului electric.

În prezent Mănăstirea ,,Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” este alimentată cu energie electrică cu ajutorul unor panouri solare. Chiar dacă nu este un lăcaș extrem de vechi, este unul foarte important.

O vizită la mănăstire este bine–venită oricând și pentru oricine. Mănăstirea este un loc liniștit unde te poți reculege, unde te poți regăsi și unde îți poți găsi pacea sufletească și trupească. O vizită la acolo are darul de a ne încărca cu energie, de a ne aduce mult mai aproape de cele Sfinte și de a ne îmbunătății cunoștințele despre credința Ortodoxă.

Mănăstirea ,,Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” este așezată chiar acolo unde natura abundă. Prin urmare cei care doresc să vină în acest loc pot să se reculeagă dar pot face și o plimbare relaxantă. Desigur că nici peisajele din zonă nu pot fi uitate. În zona localității Băișoara avem parte de unul dintre cele mai frumoase peisaje din întreg județul Cluj.