Conferința de primăvară în Protopopiatul Turda

 

Clericii din Protopopiatul Ortodox Turda s-au reunit Marți, 31 mai 2022, în cadrul conferinței preoțești de primăvară. Întâlnirea a debutat la ora 10:00 cu  Slujba de Te-deum,  săvârșită în Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” a Mănăstirii Mihai Vodă de lângă Turda, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei și a părintelui protopop Alexandru Rus alături de preoții și monahii din cuprinsul Protopopiatului Turda.

Apoi, în sala de ședințe a mănăstirii, Părintele Mitropolit Andrei a prezidat lucrările conferinței și le-a adresat clericilor prezenți un cuvânt duhovnicesc. Totodată, a argumentat tema omagială a anului 2022, proclamat ca „An omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului” și „An comemorativ al Sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț”.

Invitatul permanent al conferințelor de primăvară din anul acesta, pr. conf. univ. dr. Grigore-Dinu Moș, cadru universitar al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, la catedra de Dogmatică, a susţinut o prelegere pe tema „Rugăciunea într-o lume secularizată”. Acesta le-a vorbit clericilor despre rugăciune, afirmând că, în ciuda acestui veac secularizant, a cunoscut oameni care practică rugăciunea neîncetată.
Conferința semestrială s-a încheiat cu câteva îndemnuri pastorale făcute de Părintele Mitropolit Andrei și de părintele protopop Alexandru Rus.
Text și foto: Pr. Florin Negru